Det finns flera olika teorier om hur, när, var och varför brownies blev så populära. Den enklaste förklaringen är att de här chokladkakorna någon gång i tiden kom till genom ett misstag. Någon skulle göra en chokladkaka och glömde bakpulvret. Istället för att kassera kakan skars den i bitar, avsmakades och befanns vara riktigt njutbar.
Hur det nu än är med den saken så består den klassiska amerikanska brownien bara av ett fåtal ingredienser: Smör, socker, choklad, ägg och mjöl. Men eftersom brownies lämpar sig för diverse experiment, bakas de i en miljon varianter - med nötter, mandel, frukt, bär, smaksatt med kaffe, likör, spritsad med grädde, glaserad med ostglasyr..... och det är inte få som gör anspråk på att vara världens bästa. I alla fall när amerikanarna själva får bestämma. Googlar man på "world's best brownies" blir det många träffar.
Det allra viktigaste för alla som älskar brownies är konsistensen. Kakan ska vara torr på ytan men kompakt, mjuk, krämig eller seg inuti. Precis som vår kära kladdkaka. Jag har den här sommaren två fikasugna tonårspojkar i huset. De här enkla och snabbakade "brownisarna" klarar de galant av att baka själva.
INGREDIENSER:
100 gram smör
180 gram (ca 2 dl) strösocker
2 ägg
60 gram (ca 1 dl) vetemjöl
½ tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
100 gram sötmandel
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret, tillsätt sockret och rör ihop.
2. Rör i äggen, ett i taget.
3. Blanda vetemjöl med bakpulver, vaniljsocker och kakao.
4. Rör ner mjölblandningen i smeten.
5. Hacka mandlarna och blanda i.
6. Häll smeten i en långpanna (ca 20x30 cm) - klädd med lättsmort bakpapper.
7. Grädda mitt i ugnen i 200°, högst 18 minuter.
8. Låt kakan kallna fullständigt, stjälp upp den, dra bort papperet och skär i rutor.
Nu måste jag baka, oj va sugen jag blev. Tack för receptet!
SvaraRadera@Den här smeten rör du ihop på nolltid i samma kastrull som smöret smälts i.
SvaraRaderaTack för roligt läsning. Jag älskar brownies som är en 70-talskaka för mig.
SvaraRadera@Kinna: I vanliga fall bakar jag inte särskilt ofta men tonårspojkar har "bottenlösa" magar. Energibehovet är enormt. Det räcker inte med frukost, lunch, middag och kvällsfika. Däremellan ska det vara någonting också. Ändå är de trådsmala.
SvaraRaderaOKEJ KARIN...
SvaraRaderaHur gör jag om jag göra vanliga brownies? Utan nötter och sånt.
SvaraRaderaBente: Skippa nötter och sånt du. De har ingen betydelse för konsistensen på chokladsmeten.
SvaraRaderahar gjort smeten nu och den står i ugnen....få se hur den blir hoppas den blir bra,:)
SvaraRaderaAnonym: Här brukar de gå åt som smör i solsken.
SvaraRaderaWow! Tack för tipset om Brownies, dte är första gången jag gör dem nu så det ska bli intressant att se hur det kommer att smaka.
SvaraRaderaHar satt i nötter och allt och även Amerikansk sirap =)
Josephine: De blir säkert bra. Det finns ju så många olika recept på Brownies. Men varför krångla till det när man kan göra det enkelt för sig. Huvudsaken är att de blir lite mjuksega.
SvaraRaderaSkulle även vilja blanda i hackade bitar av mörk och vit choklad... Har du något tips om vad som bör tänkas på i så fall?
SvaraRaderaLina: Det går säkert bra om du grovhackar lite mörk och vit choklad och vänder ner i smeten. Se bara till att inte röra för mycket om smeten är varm för då smälter chokladbitarna och det vill du väl inte.
SvaraRaderaTackar! :) Härlig blogg förresten
SvaraRaderaJag tog hasselnötter istället för mandlar. Det blev riktigt gott! Tack för receptet :)
SvaraRadera