Det blev gubevars ett och annat impulsköp häromveckan när jag irrade omkring som en yr höna i en stor matvarubutik där jag tidigare aldrig handlat. Caj P:s grilloljor, marinader, glazer, såser och kryddor exponerades i ögonhöjd och jag kom hem med en s k "rub", vilket är den senaste trenden inom grillkonsten. Man ger en köttbit lite extra kärlek genom att massera in en torr grov kryddblandning precis innan det är dags att grilla.
Rent vitt kycklingkött smakar praktiskt taget ingenting. En rub ger köttet mycket smak och ett vackert utseende.
Kryddpåsen innehöll 57 gram. Allt gick inte åt. Det står att man ska beräkna 15 gram till 185 gram kött. Saltinnehållet är rätt högt (36 %) och på en tunn skiva kycklingkött behövs bara ett tunt lager. Grillen får inte vara för het när man använder "rubs" för kryddorna blir lätt brända.
Förutom salt består kryddblandningen av torkad stärkelsesirap, farinsocker, röd paprika, lök, koriander, svartpeppar, vitlök, chilipeppar, oregano, rosmarin, citronjuicepulver, ingefära, paprikaextrakt, spiskummin, stjärnanis, libbsticka samt E 551 (kiseldioxid) som är ett klumpförebyggande medel.
Rubbad Kyckling
4 portioner
600 gram kycklingbröstfiléer
1 påse Caj P. Rub Allround
GÖR SÅ HÄR:
1. Dela varje kycklingbröstfilé på mitten.
2. Massera in kryddblandningen på båda sidor av köttet.
3. Lägg på medelvarm grill och grilla ca 3-5 minuter på var sida.
Tillbehör till den färdiggrillade kycklingen: Tzatziki samt ugnsrostade rotfrukter - favoriter som alltid tål att upprepas.Vid regn och dåligt väder går det lika bra att tillaga den "rubbade" kycklingen inomhus i stekpannan.
Ytterligare tips finns på informationsfilmen från Caj P:
Så här använder du rub
Jaha så rub är det senaste, kan tänka mig att det är gott, för precis så gör jag mina goda revben.
SvaraRaderaHälsningar
Mia
@Mor-Mia: Det "nya" är väl kanske att vi i Sverige kan köpa färdigblandad rub. I barbecuens förlovade land (USA) finns en massa varianter. Det är ju så lätt att blanda till sin egen men hur välfyllt kryddskåp jag än har, är det alltid ett par kryddor som fattas när jag ska göra en egen kryddblandning.
SvaraRadera