måndag, augusti 03, 2009

Persiljepesto med Präst®

Varje år planterar jag slätbladig persilja och nästan varje år ger sådden en så riklig skörd att jag har svårt att ta till vara allt medan persiljan fortfarande är frisk och fräsch. Helst bör ju bladen användas färska och råa, eftersom kokning både förstör smaken och de viktigaste näringsämnena.

Persiljans hälsosamma egenskaper glöms nog ofta bort när vi använder några ynka blad som garnering. Jag får därför säga tack till pressekreteraren Anna Gustafson på Svensk Mjölk AB som skickade mig ett mail och en bilaga med recept på bl a svensk pesto.

För Ostfrämjandets räkning har kocken Katja Palmdahl tagit fram en rad recept på internationella rätter tillagade med svensk hårdost. Personligen har jag tidigare bara gjort pesto med basilika. Klicka här för det receptet: Pesto till pastan

I svensk pesto med Präst® går det åt massor med bladpersilja. Hemodlad har kraftigare blad och mer smak än de persiljeplantor som säljs i plastkrukorna i grönsaksdiskarna.

Persiljepesto med Präst®













INGREDIENSER:
10 port
100 g Präst®
75 g skållad mandel
200 g bladpersilja
½ vitlöksklyfta
2 dl kallpressad mild olivolja
salt

GÖR SÅ HÄR:
1. Finriv osten.
2. Rosta mandeln i en torr stekpanna.
3. Lägg mandeln, persiljan och vitlöken i en matberedare och mixa.
4. Tillsätt oljan i fin stråle och smaka av med salt.
5. Vänd sist ner osten.

Låt gärna peston mogna ett par timmar innan servering och smaka av igen. Eventuellt kan det behövas en aning mer vitlök och salt. Proportionerna kan man experimentera själv med efter smak.

Pasta och pesto hör ihop men är också gott att bre på bröd eller ha som dipp till kokta grönsaker och kokt potatis. En klick förgyller potatismoset eller soppan. Pesto kan för övrigt även blandas i omelettsmeten eller i salladdressingen.

Här ska jag använda en del av persiljepeston till att stoppa i buken på några laxöringar. Öringen ska sedan foliebakas i ugnen ca 25 minuter i 200°.

Laxöring & Pesto













Persilja är hälsosamt och mycket mer än bara garnering. Näringsinformationen kommer från Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas, version 04.1.1.

NÄRINGSVÄRDE PER 100 g
Energi 27,8 kcal
Protein 2,2 g
Fett 0,3 g
Mättade fettsyror 0,04 g
Kolhydrater 4 g
Fibrer 2,9 g
C-vitamin 182 mg
D-vitamin 0 mcg
Folat 183 mcg
Järn 3,6 mg
Zink 1,5 mg
Kalcium 340 mg

Persilja var långt tillbaka föremål för mycken vidskepelse. Skrönor kring mat är intressanta, tycker jag. Här är en hemsida med Kryddade historier och skrönor om persilja. Allt enligt principen - hellre en god fet skröna än en trist och mager sanning!

Och nu är det dags för ett uppehåll och bege sig till fjälls på semester. Ingen TV och ingen dator ska få pocka på uppmärksamhet.

Bortsett från myggsurret bara stillhet och kompakt tystnad.

2 kommentarer:

  1. oh jag älskar när man får recept med näringsinnehåll :)

    SvaraRadera
  2. Hej Catty: Jag tänker egentligen inte så ofta på vad jag stoppar i mig. Är det nyttigt så är det förstås bra.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...