måndag, augusti 17, 2009

Sylt gjord på blåbär och svarta vinbär


Hemkommen från Nordjämtland med kantareller, hjortron och blåbär i bagaget. Det blev i år en riktigt exotisk upplevelse i milsvid fjällnära skog. Det talades nämligen främmande språk runt omkring oss. Vi fick samsas om blåbären med mörkhyade bärplockare av okänd utländsk härkomst. I 25-gradig värme var de från topp till tå klädda i tjocka skyddande kläder medan vi gick lätt klädda och lät mygg och broms fritt kalasa på varje centimeter bar hud .

Det var enormt gott om blåbär. Jag är ingen stor älskare av dessa bär, dvs jag gillar inte att plocka och rensa dom och inte heller att koka sylt av blåbär. De har för låg halt av geléämne. Tunn, rinnig sylt är ingen höjdare. Nästan fullmogna svarta vinbär däremot ger en härligt geleig sylt utan vare sig syltsocker eller andra tillsatser. Så jag fick en idé att jag skulle prova att blanda svarta vinbär och blåbär för att se vad som hände. Den färdiga sylten klarade inte riktigt marmeladprovet - men närapå. Jag är nöjd med resultatet.

Marmeladprovet
INGREDIENSER:
* 1 kg blåbär
* 1 kg nästan fullmogna svarta vinbär
* 9 dl strösocker

GÖR SÅ HÄR:
1. Koka långsamt upp bären under ständig omrörning i en stor kastrull.
2. Koka sedan livligt i ca 1 minut och rör om hela tiden.
3. Ta bort skummet som bildas och lyft kastrullen från värmen.
4. Rör ner sockret i sylten, lite i taget, och rör tills sockret smält.
5. Låt svalna, häll upp i plastburkar och frys sylten.

Oavsett mängden bär är det nödvändigt att använda en riktigt stor kastrull för syltkoket. Betydligt enklare att diska ur en kastrull än att torka bort sylt som kokat över på spisen.

2 kommentarer:

 1. Hej Karin!
  Jag är heller ingen "älskare" av att plocka blåbär, men i helgen tänker jag ge mig ut för att plocka några liter. Vädret verkar ju bli bra och jag vill gärna äta blåbär som de är i morgonfilen, så jag ska ge mig ut i skogen.
  Vi har också en mängd utländska bärplockare (av olika härkomst) som förmodligen rensökt skogarna, men jag hoppas att "mina" bärställen finns kvar...

  Fortsatt fin sommar!
  önskar Anita i Omsjö

  SvaraRadera
 2. Hej Anita, Och du har varit ute och rest i Europa såg jag.
  Jo, det var helt renplockat där vietnameser eller thailändare - for fram med bärplockarna (eller vad det nu var för nationalitet). Men jag är då glad att jag bara behöver plocka några liter blåbär för husbehov. Samma dag som vi skulle åka hem kom polacker för att plocka på samma ställen. Att det var polacker var lätt att se. De lämnade spår efter sig i form av polska cigarettfimpar överallt. Hmm..

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...