måndag, augusti 24, 2009

Strömmingsrecept från "Världens ände"

Trosaströmmingsrecept alltså och ingenting annat. Trosa låg på senmedeltiden flera kilometer längre upp efter den då segelbara Trosaån dit en havsvik nådde. På den tiden var strömmingsfisket huvudnäringen.

Den ständigt pågående landhöjningen gjorde emellertid att fiskebåtarna inte längre kunde närma sig hamnen eftersom den blivit för grund. Fiskevattnen kom att ligga allt längre ut och en ny liten fiskeby växte fram cirka 5 km längre ned vid den nuvarande åmynningen. 1610 fick Trosa Åminne, som började som ett fiskeläge, sina stadsprivilegier.

I augusti nästa år firar Trosa 400 år som stad. Kommer det då att serveras Trosaströmming på stadens matställen månntro?

I ICA Buffés tävling om Sveriges bästa landskapsrätter (som nu är avslutad), fanns inte Trosaströmmingen med bland Södermanlands rätter. Det blev istället Sorundatårta som vann (mördegstårta fylld med äppelmos eller plommonsylt och garnerad med grädde). Den tårtan hade jag faktiskt aldrig hört talas om tidigare.

Nu är det så att jag är speciellt förtjust i strömming och vill gärna slå ett slag för den här nyttiga och billiga fisken som min man och jag i all enkelhet avnjöt tillsammans med ljuvligt goda färskpotatisar från egna landet och med enbart en klick smör som tillbehör.

Färsk Potatis med TrosaströmmingTROSASTRÖMMING

2 personer

1 pkt (300 gram) tinade strömmingsfiléer
1 ägg
1/2 msk senap
1/2 dl kaffegrädde
3/4 dl ströbröd + 1/2 - 1 tsk salt
smör + en skvätt matolja till stekning
dill

GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa ihop ägg, senap och kaffegrädde.
2. Doppa strömmingen i blandningen.
3. Vänd i saltat ströbröd och stek vackert brun på båda sidor.
4. Klipp dill över strömmingen och servera färsk potatis till.
(Receptet på Trosaströmming fanns ursprungligen i Husmoderns Köksalmanack 1966)

Lägger man det djupfrysta paketet i svalen på förmiddagen är strömmingsfiléerna tinade lagom till middagen på kvällen. Eftersom jag inte kan få strömmingen färsk just nu får jag hålla tillgodo med fryst. Riktigt god strömming är fångad på hösten och pinfärsk. Den är då regnbågsskimrande och blank. Tyvärr är den djupfrysta rena "nålbrevet" ibland. Själv har jag inga problem med de här mjuka benen men jag kan absolut förstå de som har det.

2 kommentarer:

  1. Så enkelt och så gott!


    www.helenaljunggren.com

    SvaraRadera
  2. @Helena: Funderade ett tag på att göra något slags kryddsmör till men det behövdes inte alls.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...