Spaghetti Carbonara är populärt. En pastarätt man kan göra när man har bråttom. Snabbt går det, lätt är det och gott blir det. Trots att carbonararecept sällan innehåller speciellt många ingredienser, är variationerna på rätten många. Oftast innehåller nutida recept grädde - ibland vin. I gamla klassiska carbonararecept finns ingen grädde, bara pancietta, eller guanciale, pasta, ägg, ost och svartpeppar.
INGREDIENSER:
4 portioner
* 400-500 g spaghetti
* 200 g bacon, tärnat
* ev. smör
* 3-4 äggulor
* 1 krm salt
* 1 ½ dl riven Parmesanost
* 1 ½ dl riven Pecorinoost
* 4 msk grädde
* 1 - 1 ½ msk nymalen och grovmalen svartpeppar
* ev. 3 msk finhackad persilja
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka spaghettin enligt anvisning på paketet.
2. Stek bacontärningarna tills fettet kryper ut.
3, Vispa äggulorna med salt, riven ost, grädde, persilja och svartpeppar.
4. Låt spaghettin rinna av, häll den i baconpannan och värm upp på låg värme.
5. Rör om så att spaghettin får smak av baconet.
6. Tillsätt äggblandningen och rör om utan att koka. Värmen från spaghettin är tillräcklig för att hetta upp äggblandningen.
Servera genast.
La Carbonara
Vid torget Campo de' Fiori i Rom finns en restaurang som heter La Carbonara. Nu skulle man ju kunna tro att restaurangen har med den klassiska italienska spaghettirätten Spaghetti alla Carbonara att göra. Men det har den inte.
Längre bak i tiden fanns i närheten av Piazza Campo de´Fiori en butik som sålde träkol. Ägaren till butiken bestämde sig senare för att också öppna ett värdshus intill sin butik. Det värdshuset kallade han "Il Carbonaro". Det värdshuset flyttades sedan till Piazza Campo de´Fiori och fick namnet La Carbonara.
Idag är det ett av de dyrare ställena att äta på. De har specialiserat sig på det romerska köket. Här serveras förstås pasta. En pastarätt på menyn heter Penne Alla Carbonara.
Minnenas allé! Det där var en gammal studenträtt! Billig och enkel. Det var innan nudlarnas tid, det...
SvaraRaderaLilla b: Nudlar Alla Carbonara;)?
SvaraRaderaDå och då kollar jag sidan hittarecept.se. Och emellanåt tillhör faktiskt Carbonaran det mest eftersökta receptet.
Det anade jag inte att carbonaran fortfarande var så gångbar. Lite lustigt - alla maträtter brukar ha sin tid.
SvaraRaderaLilla b: Det finns fler gamla rätter som året om ofta eftersöks på Internet. Kreolskans gryta t ex. Jag kollar min egen statistik ibland och just nu ligger Svartvinbärsvin i topp.
SvaraRaderaNu är jag här igen fast med en fråga: Vad sjutton är RÖD pesto för något?
SvaraRaderaJag fick en kommentar om röd pesto hos mig nämligen, och har ingen aning. Ska man blanda i något? Jag är i och för sig mycket belåten med receptet jag fick. Och grön basilika har jag i mängd. Nu är den i midjehöjd.
Lilla b: Röd Pesto. Det är pesto som också innehåller soltorkade tomater. Det måste vara en höjdare att blanda i - i alla fall gillar jag dom. Men det blir ju en dyrare pesto förstås.
SvaraRaderaHär hemma är det barnens favorit och gärna med oregano i! Fast maken vill inte ha någon sådan grön sak i.
SvaraRaderaJa, det kan ju vara farligt brukar jag säga...och i åker oreganon!
=)
Niina: Ja, se karlar! Jag kämpar med broccolin. Giftigt, säger min man.
SvaraRaderaTack för svar.
SvaraRaderaHär i huset är det en viss avoghet mot vitlök. Eller man TROR sig ha. Men den stora skörd jag fick ( har en bild på bloggen) kommer de att konsumera och tycka om. Det brukar vara så....
Det riktigt vattnas i munnen... Av både den italienska miljön och maten. Tyvärr tål jag inte pasta så bra - men jag kan ju lukta....
SvaraRaderaHärligt!
Smulan: Hur kan det komma sig att du inte tål pasta så bra? Gluten?
SvaraRaderaJag kan tänka mig att om jag åt stora mängder fullkornspasta med fibrer, så skulle det kunna bli jobbigt för magen.
Nu börjar jag vänja mig vid den mörkare färgen och jag köper bara fullkornspasta numera.
Ha en trevlig helg, Smulan!
Lilla b: Jag avundas dig dina odlingsresultat. Här saknas aldrig vitlök i kylen, men den är köpt. Jag provade att odla vitlök en gång, men det blev ingenting. Gul lök går faktiskt bra.
SvaraRaderaKöpte du särskild sättlök eller chansade vilt på överblivna klyftor från mataffärens? Det är inte alls säkert att just den sorten man har köpt i mataffären tål hårt klimat. Där du bor måste man nog täcka rejält också.
SvaraRaderaLilla b: Det var sättlök, men nå´n täckning hade jag förstås inte. Jag kanske ska göra ett nytt försök då till hösten. Vi konsumerar mycket vitlök.
SvaraRaderaÄh, min mage är inte som andras... Har tarmfickor m.m. så jag bör och försöker hålla diet för att inte "reta" magen". Pasta är en av de rätter (tillsammans med annan mjölmat) som jag absolut bör undvika för att undvika smärtor och obehag.
SvaraRaderaMen jag gillar pasta med en god sås jättemycket! Egentligen..
Smulan: Det är minsann inte roligt att behöva hålla diet. För flera år sedan hade jag en inflammation i gallgångarna och doktorn avrådde mig från stekt mat, rökt mat, fet mat och kryddad mat bl a. Vad fanns det då att äta? Inte mycket.
SvaraRaderaDet löste sig med tiden och inflammationen läkte. Men det innebar en lång tid av enahanda mat.
Ja, man får väl vara glad att det finns väldigt god och riktigt tillagad basmat - istället för fiskpinnar, falukorv, pulvermos och annan liknande föda man är uppvuxen på i alla fall... *Urk*
SvaraRaderaMadde: Snabblagad ungkarlsmat:) Fiskpinnarna i brödrosten.. hett vatten från varmvattenkranen ihoprört med potatismospulvret.
SvaraRaderaLåter som en underbar måltid, något jag måste prova någon gång istället för att köpa färdig pasta carbonara eller vara tråkig och äta bara spagethi
SvaraRaderaTargenor: Jag visste inte att Pasta Carbonara fanns att köpa färdig. Den rätten går ju så fort att laga till själv.
SvaraRaderaVilket bra recept! ^^ mamma lagar detta spagetti carbonara just nu! :D
SvaraRadera@Tack Linnéa. Det här är så enkelt att laga till så nästa gång kan du laga till och bjuda din mamma på Carbonara;)
SvaraRadera