Förr kunde jag bara köpa Toblerone på taxfree-shopping. Den triangelformade chokladkakan är fortfarande en storsäljare bland taxfreegodiset men numera kan jag köpa chokladen som liten 50-grams stycksak även på ICA-butiken. I och med det har exklusiviteten i viss mån försvunnit.
Jag har tidigare aldrig tänkt på att använda Toblerone till matlagning förrän jag såg receptet på Snabb tobleronesås på bloggen Emmas Kök. Det blev inspiration till att använda 2 stycken 50-grammare som bas i en varm efterrättssås.
Försöket att servera söt, varm Tobleronesås till sura, nytinade och fortfarande iskalla lingon föll så väl ut att jag delar med mig av receptet.
Såsen räcker till 2 serveringsportioner.
INGREDIENSER:
2 x 50 g Toblerone
1½ msk ljus sirap
½ dl vispgrädde
2 msk Baileys Irish Cream
GÖR SÅ HÄR:
1. Placera en lämplig skål över en kastrull med varmt vatten (40°-50°).
2. Bryt sönder Toblerone i småbitar och smält chokladen i vattenbadet.
3. Tillsätt sirap, grädde och likör.
4. Rör försiktigt så att allt blandas.
5. Håll såsen varm i vattenbadet.
6. Lägg nytinade lingon i botten på dessertskålar (ca 1 dl/portion)
7. Toppa med glass.
8. Skeda varm Tobleronesås över glass och lingon och servera på direkten.
Tobleroneförpackningen bär på en hemlighet. Titta noga på logon med Tobleroneberget Matterhorn. Ser ni också björnen som står på två ben?
Den klassiska Tobleronen med mjölkchoklad och mandelhonungsnougat skapades av schweizaren Theodor Tobler och hans kusin Emil Baumann för mer än hundra år sedan (1908). Året därpå blev godsaken världens första patenterade mjölkchokladkaka. Själva namnet är en kombination av Theodors efternamn och det italienska ordet "torrone" som betyder nougat.
Enkelt och gott, förstår att det gick hem.
SvaraRaderaVi ha prövat att göra chokladfondue med toblerone, va väldigt gott det med.
MVh
Hej Växelhäxan från Norrland,
SvaraRaderaJag har tidigare serverat het kolasås (tjinuski/kinuskisås) till frusna lingon som efterrätt för det är så gott. Testade att hälla varm tobleronesås över frusna lingon men såsen stelnade för fort så det fungerar bättre att servera den till halvtinade bär.
Det där låter fantastiskt gott!
SvaraRaderaGod fortsättning på det nya året!
@Helena: Chokladsås är alltid gott. Jag fick en stor påse med Mars choklad i julklapp så nu går jag faktiskt och funderar på att testa att göra chokladsås av några stycken sådana också.
SvaraRaderavad kul att du lämnade en kommentar på min blogg! intressant att du, liksom jag, har ett ämnesomsättningsproblem. vad innebär knölstruma? går din ämnesomsättning på högvarv?
SvaraRaderaha en bra vecka och ett bra år 2010! kram
Toblerone! En favorit. Min mamma brukar göra en jättegod Tobleroneglass! Denna såsen verkar hummelskt god varm över glassen - slurp! :-)
SvaraRaderaAnna: Stycksakerna på 50 gram är lite för små och dyra bara om man man nu ska jämföra med den Toblerone som taxfreebutikerna säljer. Men då tillkommer resan förstås.
SvaraRaderasv: okej, tack. då lärde jag mig något nytt :) har du varit sjuk/haft struma länge?
SvaraRaderahoppas att du mår bra denna dag!? kramkram
Hej!
SvaraRaderaGod fortsättning på det nya året! Vilken härlig blogg du har, hittade den genom matbloggstoppen och jag kommer definitivt att titta in här fler gånger!
Om du har lust så kanske du kan titta in på min blogg där du kanske hittar något nytt recept? ;)
Du får också jätte gärna lämna en kommentar om vad du tycker om bloggen och gärna ge tips om vad jag kan göra bättre !
Ha det bäst!
Kram Daniella.
@Molly: Jag vet inte hur länge. Upptäcktes i höstas av en ren slump att det var "vajsing" på sköldkörteln. Förmodligen ärftligt. Fast jag vet inte vem jag ska skylla på:)
SvaraRadera@Daniella: God fortsättning. Du har inte hållit på så länge med din blogg, ser jag.
Hej!
SvaraRaderaDen 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena
Mmmm å vad gott det där lät då! Det måste jag prova. Om jag hinner göra nåt med Tobleronen innan vissa familjemedlemmar ätit upp den ;)
SvaraRaderaMaria: Göm godsakerna! Det brukar jag göra.
SvaraRadera