måndag, januari 11, 2010

Mars® Chokladmousse

Här bjuder jag på en riktigt mumsig chokladmousse med Mars® som bas. Ordet "mousse" betyder enligt mitt fransk-svenska lexikon: 1. mossa 2. skum, fradga, lödder; vispgrädde. I köksfranska handlar mousse dels om en kyld efterrätt av gräddskum som smaksatts med t ex likör, kaffe eller choklad, dels om en gräddrik, passerad färs på antingen fisk- eller fågelkött.

Frusen Mars® Chokladmousse

Framgångshistorien om Mars®chokladen började för länge sedan då amerikanen Franklin C. Mars föddes i Minnesota någon gång i början på 1880-talet. Han led av en mildare form av polio och hade på grund av det svårt att gå. Franklins mamma tyckte om att göra godis och lät honom hjälpa till i köket.

Vid 19 års ålder började Franklin sälja godis för att tjäna sitt uppehälle. När han var 28 år gammal började han och hustru nummer två, Ethel V. Healy, tillverkning av chokladgodis hemma i sitt kök i Tacoma, Washington.

Från denna anspråkslösa början har nu företaget vuxit till den multinationella koncernen Mars, Inc. Ett bolag med global räckvidd inom flera olika affärsområden. Sortimentet omfattar inte bara chokladen Mars utan även flera andra av världens mest kända märkesvaror, t ex Snickers, Whiskas, Pedigree och Uncle Ben's som genererar årliga intäkter på många miljarder dollar

Läs mer om Mars motgångar och framgångar på den här webbplatsen: Mars Family

Mars® Chokladmousse
Den här moussen är en frusen efterrätt och skulle väl lika gärna kunna kallas parfait.

INGREDIENSER:
6-8 personer

6 x 45 g Mars®
2 x 3 dl vispgrädde
3 äggulor
3 äggvitor

TILL GARNERING: ½ - 1 hackad Mars® samt 50 g smält mörk choklad

GÖR SÅ HÄR:
1. Pensla en stor avlång form med vegetabilisk matolja.
2. Kläd formen med plastfolie och låt folien gå över kanterna.
3. Hacka 5 stycken Mars® i grova bitar.
4. Smält i vattenbad tillsammans med 3 dl grädde.
5. Rör så att allt blandas väl och låt blandningen svalna 5-10 minuter.
6. Vispa under tiden 3 dl grädde och vänd ner i smeten.
7. Vispa i gulorna en och en, vispa sedan äggvitorna ganska hårt i en ren skål.
8. Vänd först ner ca 1/4 av äggvitesmeten i chokladblandningen, sedan resten.
9. Häll smeten i formen, täck med plastfolie och frys över natten.
SERVERING: Doppa formen snabbt i hett vatten och stjälp upp moussen. Garnera med hackad Mars® och ringla över smält choklad.

...över till "Landet Brunsås"

Onsdag den 20 januari klockan 20.00 börjar en ny undersökande programserie i 8 delar på SVT2 som heter "Landet Brunsås". I det allra första programmet försöker programseriens redaktör Lotta Lundgren samt programledarna Erik Haag och Henrik Schyffert ta reda på varför vi svenskar är så snabba på att ta till oss utländsk mat (till den gruppen kan jag erkänna att jag tillhör).

En hel del svenskar äter sushi till lunch, vi äter då och då spaghetti bolognese till middag och barnfamiljer myser ofta med tacos på fredagkvällar. Experter som uttalar sig i programserien är Richard Tellström, etnolog och filosofie doktor i måltidskunskap samt Mats Eric Nilsson, känd författare, föreläsare och matskribent.

Jag vill passa på att tacka SVT som lät mig ta del av en förhandsvisning av första programmet. Det ska bli riktigt intressant att se vad de följande avsnitten har att erbjuda.

11 kommentarer:

 1. Chokladbloggen: Jättegott! Fast nu är det dags att minska midjemåttet efter julhelgernas utsvävningar och dra ner på sötsakerna.

  SvaraRadera
 2. Verkade jättegod!
  Kul att veta bakgrunden!! :)

  SvaraRadera
 3. Åsa: Trevligt att du uppskattade det. Annars förfaller det som att den genomsnittlige besökaren på den här bloggen inte läser någon annan information än just specifika recept.

  SvaraRadera
 4. Tack för tipset om "Landet Brunsås", låter som ett helt perfekt program för oss eftersom vi oxå gärna testar på utländsk mat. Tänker man efter så är ju en hel del av det man stoppar i sej från utlandet från början, även om man nu nästan ser det som svensk mat. Flera av rätterna är ju iofs lite "försvenskade".

  SvaraRadera
 5. Håkan och Anki: Landet Brunsås är ju en lite provocerande titel och det här inte ett matprogram utan ett program om vår matkultur. Det påstås t ex att vi svenskar köpte kyld och fryst färdigmat för 12,5 miljarder kronor i fjol och att den genomsnittliga svensken bara ägnar 14 minuter om dagen åt matlagning. Intressant att få ett svar på hur det kan komma sig att det är på det viset.

  SvaraRadera
 6. Äh! Hellre en extra fettvalk på magen än oäten godsak i kylen ;)

  SvaraRadera
 7. @Chokladbloggen: Nja, julveckorna gör ju att man gärna vill lägga på sig ett par extra kilon. Så jag biter ihop, äter mindre och tar längre promenader.

  SvaraRadera
 8. Oj det här låter supersmarrigt! Receptet sparas på en gång!

  SvaraRadera
 9. Nadja: Jag tror nog att det går att använda annat liknande chokladgodis också ... Japp till exempel.

  SvaraRadera
 10. ojojoj det ser och låter supersmaskigt!

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...