måndag, januari 18, 2010
Delikat Svamppasta
Det här är en enkel och snabb men ändå mycket läcker pastarätt som man kan göra när man har lite bråttom att få något riktigt gott på matbordet. Om du plockade svamp själv i höstas blir det inte så dyr mat heller. Om inte, får du köpa ett par, tre hekto av någon läcker svampsort. Sedan är du i stort sett klar:)
Valet av svamp är ditt. Ju läckrare svamp desto bättre blir slutresultatet.
INGREDIENSER:
250 g tagliatelle med ägg
olivolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1 lagerblad
ca 250 g tunt skivad färsk svamp*
smör
1½ dl grädde
salt och nymalen peppar
finhackad persilja
(ev. lite hyvlad parmesanost)
*Jag använde hela 50 g torkad Karl Johan-svamp, blötlagd i vatten och avrunnen.
GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt igång pastakoket.
2. Hetta under tiden upp en skvätt olivolja i en tjockbottnad stekpanna.
3. Lägg i vitlöken och lagerbladet och fräs ca ½ minut.
4. Häll den uppfrästa vitlöken på ett fat så länge men kasta bort lagerbladet.
5. Fräs svampen i en klick smör några minuter och rör hela tiden.
6. Krydda med salt och peppar.
7. Häll i grädden och vitlöken och koka upp.
8. Låt svampen puttra i grädden tills pastan är färdigkokt och smaka av svampsåsen.
9. Häll såsen över nykokt, avrunnen tagliatelle, blanda och strö över rikligt med persilja.
En italienare skulle väl servera det här som "primo piatto" (första rätt) men hos oss räcker det som middag för två personer. Om man inte är extremt "stor i maten" blir det över till lunchlåda också.
Ost, svamp och pasta passar så suveränt bra ihop. Parmesanost med varumärket Parmigiano-Reggiano, den äkta italienska parmesanosten, är en exklusiv och dyr ingrediens men den lyfter hela rätten till en kulinarisk smakupplevelse. Om den inte går att få tag på kan man använda någon annan ost, exempelvis "kusinen" Grana Padano. Till viss del liknar den Parmigiano-Reggiano men är något mildare och mindre salt i smaken.
Labels:
parmesan,
Parmigiano-Reggiano,
pasta,
svamp,
sås
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
sv: han skulle nog gilla den :) fast man kan ju alltid döpa om den ;)
SvaraRaderaha en riktigt bra vecka! :) kram
Har ju faktiskt både karl-johan och gula kantareller i frysen så jag skulle ju kunna pröva..
SvaraRaderaSåg himla gott ut
Växelhäxan: Vilken svamp man gillar bäst är som alltid en smaksak. Själv föredrar jag att använda torkad Karl Johansvamp.
SvaraRaderaOm du ska äta pasta, använd fullkornsvarianter. De har lägre Gi.
SvaraRaderaKaktusblomman: Jag äter pasta högst en gång i månaden. Det vill nog till mer drastiska åtgärder än att byta till fullkornspasta om jag ska gå ner i vikt.
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaTack för omtanken ang våran katt ville, visst är det så att det är ett jobbigt beslut inte kul alls.
Vi tröstar oss med att han slipper lida, men nog saknar vi kattskrället, han va ju som en liten hund..
Önskar dig en fortsatt bra dag