Etiopisk mat äts med händerna med hjälp av ett mjukt, poröst, surdegsbröd som kallas Injera. Mest av allt liknar det brödet pannkaka. Injera görs i Etiopien av teff - ett uråldrigt, näringsrikt och glutenfritt sädesslag som bara växer på Afrikas horn.
Grytor (wot) eller röror av olika slag placeras ovanpå detta bröd. Brödet rivs i bitar och man använder det som "bestick" för att få i sig maten. Då alla äter med sina händer kan en etiopisk middag ha alla utsikter att bli ett lättsamt arrangemang.
En etiopiska gryta (wot) reds inte av med mjöl. Det är lök och niter kibbeh som får grytan att hålla ihop. Grytan kryddas med berbere - en kryddblandning som det tar flera dagar att blanda till. Chilifrukterna ska först torkas i solen, sedan stötas i mortel och blandas med andra malda kryddor. Till sist bres allt ut i solen igen för att torka.
Berbere finns än så länge inte i svenska butiker men finns att köpa online. Färdigblandad finns bl a hos Kryddlandet. Innehåll: spiskummin, koriander, svartpeppar, chili, ingefära, paprika, bockhornsklöver, kryddpeppar, kryddnejlika, kardemumma, kanel och ajowan. Den senare liknar timjan i smak.
Teffmjöl till injera är också mycket svårt att få tag på i Sverige. Här finns en Norsk nätbutik som säljer Jyttemjøl Teff. Produktnummer: 400433.
UPPDATERING 16 maj 2014: Sedan det här inlägget publicerades har jag uppmärksammat att Vitaminvaruhuset säljer både ljust och mörkt ekologiskt teffmjöl online. Se här: http://www.vitaminvaruhuset.se/sok/?q=teff
Istället för teff använder jag en blandning av kornmjöl och vetemjöl. Smeten till "kornmjölspannkakan" blir perfekt fast den är äggfri. Lika lätt att steka som vanlig pannkaka. Inget matfett behövs. Det är ingen risk att "pannkakan" fastnar om man använder en tjockbottnad non-stick stekpanna.
INJERA
12 stycken små pannkaksliknande bröd
INGREDIENSER:
1/4 paket jäst
4 dl vetemjöl
2 dl kornmjöl
1 msk salt
5 dl ljummet vatten
+ ca 1 dl vatten att späda med före gräddningen
GÖR SÅ HÄR:
1. Lös upp jästen i lite av vattnet.
2. Vispa ihop en tunn smet utan klumpar av vatten, mjöl, salt och jäst.
2. Jäs i rumstemperatur till surdeg under lock i 2 dygn.
3. Späd sedan med ca 1 dl ljumt vatten till en pannkaksliknande smet.
4. Grädda i en ganska het stekpanna. Obs! Snabbt och bara på ena sidan.
Bröden ska inte bli bruna utan bara stelna på ovansidan. Lägg ut dem på handdukar istället för att stapla dem ovanpå varandra. De klibbar gärna ihop när de är nygräddade.
NITER KIBBEH
100 gram smör
1 liten finhackad rödlök
1 msk kardemumma
1 msk berbere
2 tsk rosmarin
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smöret i en kastrull på mycket låg värme under omrörning.
2. Tillsätt rödlök och kardemumma.
3. Sjud på lägsta möjliga värme tills det skummar, ca 20-25 minuter
4. Sila bort bottensatsen.
5. Krydda med berbere och rosmarin.
STEKT NÖTKÖTT
5 personer
INGREDIENSER:
1 kg benfritt nötkött
2 msk olja
1 stor gul lök
ca 1 ½ tsk salt
3 msk niter kibbeh
2 små gröna pepparfrukter
1 tomat
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär köttet i små tärningar.
2. Hacka löken, strimla pepparfrukterna och skär tomaten i bitar.
3. Bryn köttet i matoljan.
4. Lägg i löken när köttet fått färg.
5. Stek tills det inte vätskar sig längre.
6. Smaka av med salt och tillsätt niter kibbeh.
7. Rör om och späd om det behövs med lite kokhett vatten.
8. Koka tills köttet är mört.
9. Strö över strimlade pepparfrukter och finhackad tomat.
För enkelhetens skull, rulla in köttröran i injeran, gör en klämma och ät med kniv och gaffel. Det kan vara gott att äta med fingrarna ibland men det är för kladdigt.
vilket intressant inlägg. tror aldrig jag ätit något etiopiskt förut. verkligen annorlunda!
SvaraRaderaÅsa: Det finns kanske inte så många etiopiska restauranger i världen. I Stockholm finns det i alla fall och där serveras äkta teffinjera.
SvaraRaderadet finns injera som säljas i livsmedel butiker
Raderasom kommer från etiopien äkta teff injera det kostar ca 100 kr fem stycken .det kommer två gånger i veckan t.ex i alby centrum brädäng
teff kan man köpa också i tajmahal eller i skärholmen i utländsk kosmetisk butik mit emot medborgar kontoret i skärholmen även vårberg centrum i utländkst kosmetisk affäre
åh den restaurangen borde man ju testa! så spännande. vet du vad den heter?
SvaraRaderahaha, jag inte bara tänkte på cupcakes, jag drömmer om cupcakes!
Åsa: Ethio-Star Etiopien Restaurang & Bar. Restaurang Abyssinia heter en annan.
SvaraRaderaJyttemjölet har precis börjat säljas på Coop!
SvaraRaderaKatja: Du bor i Stockholm ser jag och där finns ju allt. Jyttemjölet är ju idealiskt för glutenallergiker. Här uppe i norrländska glesbygden är specialvaror sällsynta. Jag åker ner till Stockholm nästa vecka och jag får säkert tid att shoppa en del saker som jag saknar i skafferiet.
SvaraRaderajust nu har jag ingen egen business men jag ska försöka starta något. :)
SvaraRaderaÅsa: Cupcake catering... kanske skulle det vara ett alternativ?
SvaraRaderaOooo sånt bröd åt jag på ett jobb en gång i tiden. Gillade det skarpt ihop med maten vi fick. Det var på ett stort hotell , där vi var måna nationaliteter som arbetade. Så ett par gånger om året så fick vi lunch som representerades av någon nationalitet. Vill minnas att den Etiopiska maten var riktigt stark.. jag gillar stark mat i vanliga fall , men den var så det även började tåras i ögonen på mig
SvaraRaderaUlle: Det var säkert mycket chili i den maten du åt. Så starkt att det tåras i ögonen är inte det här köttreceptet. Chili har ju också positiva egenskaper. Den motverkar diarreér. Det är nog därför som man i varma länder, där maten inte håller sig så bra, äter extra kryddstark mat.
SvaraRaderajag ska se om man kan få lån till att starta ett cupcake café men om det inte går så ska jag testa catering, helt klart!! :)
SvaraRaderahoppas du får en skön helg!!
Åsa: Har du inte själv de pengar som behövs för att starta café så är är det kanske säkrare att först starta i liten skala. Ta upp beställningar från dina vänner, catering, leverera cupcakes till någon butik eller liknande....
SvaraRaderaVad spännande och intressant att läsa. Verkligen användbart blir sugen att prova!
SvaraRaderaHej Mimi,
SvaraRaderaLite konstigt att injera kallas för bröd är det eftersom det rätt och slätt är en syrad pannkaka
Hej!
SvaraRaderaRoligt att läsa om intresse för spännande rätter från världens hörn.
Jag har många goda vänner från Eritrea och lagade själv tebhi (eller hur det nu stavas), dvs köttgryta med berbere, igår för första gången.
Eritreanerna äter väldigt likt om inte samma mat som etiopierna. Jag kan tipsa om restaurang Jebena i t-bana Rådhuset i Stockholm. Eritreanskt, mycket gott och bra priser.
Injerba-brödet säljs färdig i välsorterade butiker som Kista Grossen i Kista, Stockholm.
@Caro: Jebena kände jag inte till förut. Tack för tipset. Verkar vara en mysig restaurang. Nu ligger Stockholm lite "ocentralt" för mig som bor i Jämtland. Men några gånger per år brukar jag besöka huvudstaden och nästa gång kanske det blir tillfälle att äta eritreanskt.
SvaraRaderahallå ni glömde att tipsa om den bästa restaurangen i stockholm jebena heter den och ligger i tunnelbanan i rådhuset uppgången mot... INTE den mot polishuset utan den andra inne i tunnelbanan jättetrevlig personAL FRESH och mysigt.. star light är skit och abesin är katastrof det är inte många eritreaner som går dit.,. ta hand om er ;=
SvaraRaderaAnonym: Nej inte alls. Jebena är inte bortglömd. Om du läser kommentarerna ser du att Caro tipsade.
SvaraRaderaVi var och åt på Jebena häromdagen efter tips från mogrontidningen City, som hade en recension om den restaurangen. De skrev om "himmelskt god köttgryta" osv. Tyvärr fann vi maten i princip oätlig. Sladdriga, kalla sura "pannkakor" och en köttgryta med en sås som smakade som bränd tomatpuré. Två i sällskapet fick kväljningar av första tuggan. Upplägget på den stora tallriken med pannkakor under ser ut som om man slevat upp en portion gyttja. Bland det äckligaste vi ätit någonsin, och alla i sällskapet var överens om detta.
SvaraRaderaJa, det är ju inte en fransk restaurang du skriver om. :) Kul att ni i alla fall försökte! När det gäller denna matkultur så handlar det mycket om det som på svenska heter: RÖROR (det du kallar gyttja).
RaderaGå inte till jebena, har blivit matförgiftad... Vi var fem pers som gick dit för att prova på något nytt men vi alla fick ont i magen efteråt och det smackade inte heller så bra. Ingen trevlig personal heller så jag rekomenderar inte jebena. Väldigt dålig service!
SvaraRaderaEn resturang som heter Fasika och ligger på södermalm vid ringvägen måste ni prova på ! God mat , inredningen är toppen och de har en liten hydda man kan sitta inne i ! Underbart!!
SvaraRaderaInjeras ursprung är från Eritrea! Kan vara svår och veta då allt som är positivt påstås komma från Etiopien.. Jag är så trött på denna lands påhitt. Jag har läst Etiopiens historia i några år, och jag måste säga att det var mycket som inte stämde då jag åkte ner för att finna sanningen.
SvaraRaderaBesviken svensk
Ja, om man vill göra en poäng ang. kulturella skillnader mellan Etiopien-Eritrea, så är detta fel forum, tror jag! Här är det mat i fokus och tex. (nord)Italienare har hävdat under lång tid att ALL mat som Fransmännen tillagar idag är (nord) Italiensk från början. Det är rimligt att tro att den GEMENSAMMA matkulturen vuxit fram innan nationsgränserna var av en sådan stor vikt, som den är idag, mellan Etiopien och Eritrea.
SvaraRaderaEn fantastisk och otroligt prisvärd Etiopisk restaurang finns i bagarmossen, söder om Stockholm. Den ligger 20m från T-banans upgång.