måndag, april 20, 2009

När en misslyckad sockerkaka blir sockerkaksgodis...

SockerkaksgodisINGREDIENSER:
220 gram sockerkakssmulor
2-3 msk punsch
50 g mjukt smör
50 g fint riven mandelmassa
50 g smält mörk choklad
ett fat med chokladströssel


GÖR SÅ HÄR:
1. Smula sönder sockerkakan mycket fint, eventuellt i matberedare.
2. Fukta och smaka av med punschen.
3. Rör i smöret, riven mandelmassa och smält choklad.
4. Rör tills allt blandats till en jämn smet.
5. Forma 20 bollar och rulla dem i chokladströsslet.
6. Ställ in i kylskåpet över natten så att bollarna stelnar.

Alla har vi väl misslyckats med en sockerkaka någon gång. Det som hände mig nyligen var att den höga, fina och till synes perfekta sockerkakan som skulle delas till tre tårtbottnar inte alls behagade lossna från formen när den var färdiggräddad. Då tar man en kniv för att få ut kakan men när den väl släppte satt ändå en del av kakan i fast i botten. Jag vet varför. En gammal och väl använd aluminumform hade smorts och bröats alldeles för slarvigt.

Ibland kan sockerkakan bli misslyckad av andra orsaker:

* Den jäser ojämnt därför att mjöl och bakpulver inte blandats ordentligt innan det rörts ner i smeten.

* Smeten har vispats antingen för lite, för hårt eller för mycket sedan mjöl och bakpulver blandats i, vilket resulterar i en låg och platt kaka. Lätt hänt när elvispen används.

* Ugnsluckan har öppnats för tidigt eller för ofta eller slagits igen häftigt.

Istället för att kassera sockerkakan kan jag rekommendera det här receptet på Dammsugare. Det finns på Hemmets Journals hemsida fast jag iddes inte kavla mandelmassa.

Så vad ska man kalla godbitar som varken är punschrullar (dammsugare) eller arracksbollar (myrstackar) men som lånat inspiration från de båda välkända och populära kondisbitarna? Punschbollar är väl upptaget redan.

13 kommentarer:

 1. Va roligt! :-) Låter jättegott.

  SvaraRadera
 2. Camilla och Thomas: Vi har väl alla mumsat på Delicatos eller Hägges "dammsugare" och "myrstackar" någon gång. De här sockerkaksbollarna smakar likadant.

  SvaraRadera
 3. Va goda! Sitter på jobbet och är sugen på nåt sött och detta gjorde mig inte mindre sugen! Trevlig kväll!

  SvaraRadera
 4. Du får sätta igång och baka en enkel sockerkaka när du kommer hem till Skogshuset igen:) Om du har tid.

  SvaraRadera
 5. Härlig beskrivning på rödfärgen! Har inte tänkt på det, men det stämmer säkert. Nej, det blev ingen sockerkaka igår, men kanske till helgen!

  SvaraRadera
 6. låter smaskens! jag tycker punchboll var ett bra namn för den, jag menar dammboll låter ju kanske inte lika aptitligt :)

  SvaraRadera
 7. Hej Åsa: Ja, jag blev mycket nöjd med de här godbitarna. Det blev ett par hundra gram kvar av sockerkakan som väntar i frysen på en omgång till. Hmm... av någon anledning förknippar jag i första hand ordet "punchboll" med en slagpåse eller något liknande.

  SvaraRadera
 8. haha, ja nu när du säger det! det där med namnet var inte lätt. nästa gång kanske du borde forma dem som små rektanglar istället och kalla dem för punchpraliner. :)

  SvaraRadera
 9. Åsa: Egentligen är namn på saker och ting bara viktiga när man ska sätta rubrik på blogginlägget. Jag är värdelös på det eftersom rubriken helst ska stämma med innehållet.

  SvaraRadera
 10. helt sant! :)

  tack tack tack för tårtbloggtipset! helt otroligt, hennes tårtor är ju inte av denna värld! där kommer jag spendera mycket tid!

  SvaraRadera
 11. Åsa: Visst är det imponerande! Du är också en konstnär.

  SvaraRadera
 12. Det receptet låter inte så dumt! Får prövas på här i hemmet.
  Kolla in min egna blogg där det finns massor av (bak) recept http://bakrecepten.se/

  SvaraRadera
 13. @Blogg, bakning, recept, bakrecept: Jag försöker så gott det går att leva enligt principen "Inget får förfaras". I det här fallet var det ovanligt lätt.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...