måndag, april 06, 2009

Bröd bakat med Korngryn och Messmör

Nygräddade småbullar i form av så kallade kuvertbröd är gott att servera till soppan, salladen, festmiddagen eller bufferätter. De populäraste kuvertbröden är nog småfranska med vallmofrön. Åtminstone när det ska bakas bröd till många gäster.

Rosenbröd

Recept på rosenbröd och liknande bröd finns det redan ett stort antal av på Internet. Här och nu vankas det andra bullar.

Kuvertbröd med Korngryn och Messmör

INGREDIENSER:
ca 28 små bullar

1 dl korngryn
4 dl mjölk
1 pkt jäst
1½ tsk salt
1 dl messmör
1 ägg
ca 7 dl vetemjöl special


GÖR SÅ HÄR:
- Koka upp mjölk och korngryn under ständig omrörning.

- Dra kastrullen åt sidan, lägg på lock och låt svalna till 37°.

- Smula sedan ner jästen i en bunke och rör ut den i korngrynsblandningen.

- Tillsätt salt, messmör och ägget.

- Rör om noga och tillsätt vetemjöl lite i sänder (spar en del till utbakningen).

- Arbeta degen rejält, 10 min. för hand, 5 min. maskinellt.

- Jäs degen 30 min. under bakduk.

- Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den väl.

- Dela degen i 28 bitar, rulla varje bit till små avlånga bullar och lägg på smord plåt.

- Klipp tre djupa snitt ovanpå varje bulle och jäs i 25 min.

- Grädda i 250° ca 8 min i vanlig ugn (i varmluftsugn 225° ca 9 min).

- Pensla bröden med kallt vatten och låt dem kallna på galler.

Detta var ett av finalrecepten i 2008 års recepttävling "Årets Jämtlandsmeny" (som ordnas av Matakademin i Jämtland och Härjedalen). Brödreceptet tävlade under namnet "Stulna messörsbullar" och fanns publicerat i ÖP Lördag den 29 november 2008. Verkligt gott bröd som förtjänar ett bättre öde än att falla i glömska.

Ursprungliga receptet föreskrev korngrynskross. Saltå Kvarn har kornkross i sitt sortiment men det går lika bra att använda Axa:s korngryn. Saltå Kvarns Kornkross framställs av helt skalat korn som grovkrossats och sorterats medan Axa korngryn består av skalade och klippta gryn av korn. Bakas dessutom bröden med Vetemjöl Special istället för vanligt vetemjöl blir de fluffiga och lätta.


Glad Påsk!

Vi ses igen om ett par veckor. Nu ska "hönsfarmor" och "tuppfarfar" bre ut sina vingar över ett antal påsklovslediga "kycklingar" - umgås och göra saker tillsammans.

15 kommentarer:

 1. Mums! De här bröden låter ju kalasgoda! De ska jag prova. Ha en fortsatt bra dag! :)

  SvaraRadera
 2. Hej Karin! Det här brödreceptet är absolut värt att spara. Visst innehåller messmör mycket socker men 90 % av kolhydraterna kommer från mjölksocker som höjer blodsockret långsamt. Jag har aldrig provat Fjällbrynt Natur. Det är ju osötat och ännu mindre fett. Den varianten av messmör borde också fungera bra till bakning.

  SvaraRadera
 3. Hej:) Så gott med hembakt:P Synd att man inte gör det så ofta själv. Kika gärna in hos mig under kategorin Mat och sånt, brukar lägga in lite smarriga recept där=) Glad påsk!

  SvaraRadera
 4. vad annorlunda med messmör i brödet men jag kan tänka mig att det blir riktigt gott!

  glad påsk!

  SvaraRadera
 5. Åsa och Martina: Äter mest knäckebröd till vardags och det bakar jag inte själv. Men visst är det gott med hembakat mjukt bröd ibland som omväxling

  SvaraRadera
 6. Jätte kul att du vill vara med och tävla:)!

  Hoppas att du får en härlig påsk!

  SvaraRadera
 7. Åh va gott detta låter, messmör som är så gott =)

  SvaraRadera
 8. Love for Food: Menar du att du gillar messmör? Nu smakar brödet inte alls messmör men det ger det en viss konsistens och smak som är trevlig.

  SvaraRadera
 9. Hej! Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte så jättebra kunskap om sötningsmedel, sen jag började med GI så har jag även undvikit sötningsmedel..

  SvaraRadera
 10. SV: Okej, själv brukar jag alltid köra med de "vanliga" varianterna, och inte lättvarianterna, tycker oftast inte att det blir lika gott, men det kanske man skulle testa då :)

  SvaraRadera
 11. Kul att du är med i min tävling. Lycka till!

  ...nu blev jag ju rikgit sugen på gott bröd :)..

  SvaraRadera
 12. Kan man ersätta korngryn med dinkel?
  Monica

  SvaraRadera
 13. Monica: Du menar hela dinkelkorn? Jag har aldrig testat det men det borde fungera eftersom de också ska kokas.

  SvaraRadera
 14. Ser sååå goda ut! Men...ska korngrynen bara koka upp och eftersvälla den tid som det tar för mjölken att svalna till 37 grader? Är de inte fortfarande hårda då?

  SvaraRadera
 15. Anonym: Det tar mellan 30-60 minuter för mjölken att svalna. Under tiden mjuknar korngrynen så pass mycket att i brödet märks de inte. Men får du tag på kornkross så använd med fördel den produkten.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...