måndag, mars 23, 2009

Törstsläckare

MåltidsdryckI tidningen Coop Mersmak nr 2 lagade Mersmaks redaktör Sara Bergner och träningsexperten Blossom Tainton Lindquist mat och annat smått och gott med betoning på energirikt. Där fanns ett recept på en sportdryck.

Jag ändrade lite på receptet och la till ytterligare en ingrediens, nämligen korngryn. En variant på Barley Water som jag använder som måltidsdryck. Friskt och fräscht. Smakar syrligt och inte alls sött.

INGREDIENSER:
½ dl korngryn
12 dl vatten
3-4 cm skalad och skivad ingefärarot
rivet skal av 1 citron
1 dl nypressad citronsaft
½ dl honung
1 tsk salt


GÖR SÅ HÄR:
1. Koka korngrynen i ca 15 minuter.
2. Lägg i ingefäran och citronskalet och koka i ytterligare 15 minuter.
3. Sila vätskan och rör ner resten av ingredienserna.
4. Servera drycken iskall och outspädd.

Det blir ca 4-5 stora glas.

Törstsläckare från Vitamin Well
Tre killar med höga ambitioner har med hjälp av experter skapat ett alternativ till läsk och andra söta törstsläckare. Dryckerna är vetenskapligt framtagna med hjälp av docent och överläkare Stefan Arver. Vad det i huvudsak handlar om är vitamin- och mineralberikade drycker med lågt GI-index i pantbara 50 cl flaskor utan tillsats av kolsyra.

De första tre som lanserades fanns tidigare bara att köpa på en del apotek. I höstas kom den fjärde och nu i mars lanserades den femte. Så småningom kommer det säkert fler varianter. Vitamin Well ska nu finnas att köpa även på ICA, Vi-butikerna, 7-eleven, Pressbyrån och på en del caféer, sportanläggningar och golfbanor.

Dryckerna kallas för Vitamin Focus, Recovery, Defence, Everyday och Care och de ser ut så här:

Vitamin Well’s drycker


Flaskan som heter Vitamin Focus är den enda av de fem som innehåller koffein (75 mg). Som jämförelse kan man säga att en normalstor kopp kaffe på 125 ml innehåller ca 100 mg koffein. En exakt siffra på hur mycket koffein en kopp kaffe innehåller är svårt att ange då koffeinhalten beror på dosering, koppens volym och bryggningstemperatur. Vitamin Focus innehåller även 100 mg L-Theanin. Det är en växtaminosyra som ingår i grönt te och anses vara ett ämne som ger lugnande effekt vid stress.

Alla dryckerna påstås vara säkra för både barn och vuxna även vid regelbundet dagligt intag.
Vuxna: 2-3 flaskor per dag
Barn från 5 års ålder: 1 flaska per dag.
(De övre gränserna för vuxenkonsumtion är satta till 7 flaskor per dag. För barn från 5 år max. 2 flaskor per dag).

Jag har fått en leverans av alla Vitamin Wells drycker men har bara hunnit testa en av dem - Vitamin Recovery. Den har en mild smak av citron och grönt te och var riktigt läskande och god att dricka under en utedag i strålande vårvintersolsken. Man blir ordentligt törstig när korv grillad över öppen eld har stått på menyn. Resten av flaskorna tänker jag spara till påskutflykterna.

Vill du prova en flaska av den här drycken gör då så här:

Svara på frågan "Hur många kalorier innehåller 100 ml Vitamin Well?" Kolla in Vitamin Well's hemsida, sök svaret på frågan, välj en av de fem smakerna och skriv en kreativ kommentar om varför du valde just den smaken.

Hemsidan: Vitamin Well

Senast söndag den 29:e mars klockan 24.00 vill jag ha svar. På måndag den 30:e mars utser jag en vinnare och ber honom eller henne mejla mig sin adress.

Tävlingen avslutad. Grattis säger jag till Cecilie B och lycka till. En flaska Vitamin Care kommer med posten när jag fått din adress,

10 kommentarer:

 1. Spännande! Tack för receptet, det ska testtas!!

  SvaraRadera
 2. Hej Nattis: Gör det. Det smakar mycket mer citron än korngrynsavkok.

  SvaraRadera
 3. Hej! Hittade din blogg på Hittarecept.se, och tänkte bara ge dig en liten kommentar! Jag gillar din blogg och de där "Vitamin"-flaskorna ska jag leta efter i min ICA-butik...låter spännande. Mvh Linda

  SvaraRadera
 4. Hej Linda! Du har ju även chansen att få prova en flaska alldeles gratis om du deltar i tävlingen.

  SvaraRadera
 5. Jag följde länken från din kommentar på vår tävlingsblogg och såg att du hade en egen tävling. Kul! Tänkte bara säga att den nu finns med i vår länklista.

  SvaraRadera
 6. 17 kcal per 100 ml.. :) den med grönt äpple verkar spännande, undrar om den smakar som äppeljuice

  SvaraRadera
 7. Hej!

  17 kcal per 100 ml dryck. Jag skulle vilja prova Vitamin Well´s Focus för att jag skulle behöva lite extra energi, skärpa och under min arbetsdag. Särskilt de stunder då jag måste prestera då bra som möjligt!

  SvaraRadera
 8. 17 kcal per 100 ml. När min törst är som störst är en flaska från Vitamin Wells´s det jag vill ha allra först!

  Kontakta mig på:
  oliviaa_g@hotmail.com

  SvaraRadera
 9. 17 kcal per 100 ml.
  Jag skulle vilja testa Vitamin Care. Jag försöker bli gravid, och då är det extra viktigt att få i sig folsyra, har jag läst.

  mvh
  CecilieB
  blaacecil2@hotmail.com

  SvaraRadera
 10. 17 kcal per 100 ml
  Vitamin Focus vore toppen att få testa, jag håller på att starta upp en ny butik och behöver hålla skärpan uppe men ändå vara lugn, även fast miljoner saker måste fixas samtidigt. En flaska gör mig toppenglad!!

  jessica_hellstrom@hotmail.com

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...