söndag, december 10, 2006
Drömmar
INGREDIENSER:
cirka 40 stycken
1 dl matolja (inte olivolja)
100 g margarin
2 dl strösocker
4 ½ dl vetemjöl
1 tsk hjorthornssalt
3 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR:
1. Rör ihop margarin och socker,
2. Tillsätt oljan och vispa det hela vitt och poröst (för hand ca 10-15 minuter)
3. Tillsätt mjölet blandat med hjorthornssalt och vaniljsocker
4. Rulla små bollar av degen (ungefär en valnöts storlek)
5. Lägg bollarna på bakpappersklädda plåtar
6. Tryck till bollarna helt lätt med tummen
7. Grädda en plåt i taget i max. 150 graders ugnsvärme i 15-20 minuter
Småkakor kan jag som regel både ha och vara utan. Men ingen regel utan undantag. Av julens småkakor tillhör drömmarna de kakor som är svårast att få perfekta. Det här är det absolut bästa "drömreceptet" jag någonsin prövat. Låt kakorna ligga kvar och kallna på plåten. Drömmar vill ju gärna flyta ut och bli platta som plättar om ugnsvärmen är för stark. Grädda därför gärna en provkaka först.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Undrar varför mina drömmar blir så smuliga och är svåra att hantera. Använder detta recept.
SvaraRaderaBagerska på fritid.
Hej Anonym: Drömmar är ju den sortens småkakor som är väldigt spröda och dessvärre gärna blir smuliga också. Det är inte helt lätt ange exakt mängd mjöl eftersom mjöl lätt packar ihop sig. Risken finns då att det blir för mycket mjöl i degen. Det ger smuliga kakor. Å andra sidan flyter kakorna ut om det blir för lite mjöl. Mäter du upp mjölet genom att hälla det luftigt direkt från påsen?
SvaraRaderaHar du en hushållsvåg kan du försöka väga mjölet istället och se om det fungerar bättre. 1 dl vetemjöl ska väga 60 gram.
Drömmar är verkligen gott.
SvaraRaderaHälsningar Yvonne Pira Västerås.
Undrar var ar det for olja man kan anvanda?
SvaraRaderatack!
Sanna
Anonym: Rapsolja eller någon annan vegetabilisk olja (förutom olivolja då som ger fel smak).
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaVille bara fråga om man ska smälta smöret innan man rör ihop med socker. Det står inget om det=(
@Anonym: Nej, absolut ingen smältning av matfettet. Men det är lättare att vispa om det har fått stå framme i rumstemperatur och blivit mjukt. Kylskåpskallt smör eller margarin tar lite väl lång tid att vispa mjukt.
SvaraRaderaJag har aldrig lyckats med vaniljdrömmar tidigare, men ska prova ditt recept. Tack för tipsen om att väga mjölet och att provgrädda en kaka för att få in rätt temperatur!
SvaraRadera/Ulrika
Så, nu är första plåten klar och det var den mest lyckade omgången hittills :)
SvaraRaderaDom flöt ut lite, lite grand och eftersom att jag gillar när dom är smuliga (det ska vara så att de nästan faller i bitar när man håller i dom... mums ;)) så ska jag nog ha i lite, lite mer vetemjöl nästa gång. TACK för ett superbra recept och för många bra tips!
/Ulrika
men om man nu fått för mycket mjöl och dom är svåra att rulla, vad gör man då????/ barbro
SvaraRadera@Anonym. Jag har själv inte råkat ut för att det blivit för mycket mjöl.Leila Lindholm tipsar om att tillsätta en liten skvätt kallt vatten, så att degen går ihop. Då är det bara att krama ihop degen till små bollar som sedan flyter ut till fina kakor på plåten, skriver hon på leila.se/husmorstips/forsta-hjalpen-i-koket/index1,105.htm
Radera