måndag, december 07, 2009

Glutenfria Kokosmuffins

Även om man själv är "förskonad" från glutenintolerans, känner vi väl någon som har drabbats av sjukdomen. Det är alltid trevligt att kunna bjuda på något till kaffet när man får besök av någon som inte tål gluten.

Detta recept på Kokosmuffins kommer ursprungligen från ett gammalt nummer av tidningen Allt Om Mat med rubriken "Nu bakar vi julens läckra kakor" (11 november 1985). De är så lätta att vispa ihop att ett barn kan klara av det med lite hjälp.

Glutenfria Kokosmuffins
INGREDIENSER:
ca 25 stycken muffinsformar, diameter max. 5 cm

150 gram smör
2 dl strösocker
(knappt)
1½ msk vaniljsocker
3 ägg
200 gram kokosflingor


GÖR SÅ HÄR:
1. Sätt ugnen på 180°.
2. Smält smöret.
3. Blanda strösocker och vaniljsocker i en bunke.
4. Rör i smöret.
5. Vispa i äggen, ett i sänder, och vispa kraftigt mellan varje.
6. Tillsätt kokosflingorna.
7. Fyll muffinsformarna nästan helt (de pöser upp lite grand).
8. Grädda ca 12-15 minuter eller tills muffinsarna blir gulbruna.

De kan kännas lite lösa i konsistensen när man tar dem ur ugnen men det går över om man låter dem kallna ordentligt. Ett dygn i svalen gör susen.

I ursprungsreceptet angavs antalet muffins till ca 40 st. Det beror på att Allt om Mat:s bagerska använde sig av veckade småbrödsformar i stället för muffinsformar. Småbrödsformar är bara 2 cm höga och har en diameter på ungefär 3 ½ cm. De pyttesmå muffinsarna gräddades i 200° cirka 10 minuter.

8 kommentarer:

 1. Vad bra med ett Muffinsrecept utan mjöl. Tack för det :)
  Vet inte riktigt om jag är glutenintolerant, men det verkar så. Mår så otroligt mycket bättre i kroppen, sen jag slutade med mjöl.

  SvaraRadera
 2. Ja du Birgitta, celiaki är nog vanligare än man kan tro. Många har det utan att veta om det. De jag känner fick diagnosen redan som spädbarn. Ett enkelt blodprov skulle lätt avslöja om du tål gluten.

  SvaraRadera
 3. Jaha, kan man få veta det bara genom ett blodprov? Läst lite om celiaki sista dagarna och jag trodde att det var tunntarmsbiopsi som krävdes. Vore ju jättebra om man bara kan få ett stick i fingret :)

  SvaraRadera
 4. Birgitta: Ett blodprov kan bara ge en viss vägledning vartåt det lutar. Det kan alltså inte bli någon säker diagnos. En person med obehandlad celiaki har ofta låga zink- eller fosfatvärden och höga värden av gliadin-antikroppar i blodet.

  Ett blodprov kan ju i alla fall vara ett första steg för att se om det ska tas ett litet prov av tarmslemhinnan eller inte.

  SvaraRadera
 5. Tack för bra information, Karin.
  Ska höra med HC om de kan ta ett prov.

  SvaraRadera
 6. Birgitta: Gör det. Begär ett blodprov. Jag har själv fått en helt annan diagnos under hösten. Ett enkelt blodprov pekade på att jag hade en sköldkörtelrubbning eftersom mitt TSH var förhöjt. Det blev remiss till kirurgen och vidare utredning. Mycket riktigt så hade jag knölstruma.

  SvaraRadera
 7. Vilken tur att de upptäckte det. Hoppas det går bra, nu när du kommit i professionella händer.

  SvaraRadera
 8. Birgitta: Nema problema - bortsett från att man hamnat i vårdsvängen.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...