torsdag, oktober 14, 2010

En komplex 15-åring

Glenfiddich Solera 15 år Det var ingen vanlig 15-åring som jag hämtade på posten i går utan en flaska 15-årig Glenfiddich Solera. En single malt whisky som producerats i en dalgång (glen) nära floden Fiddich i de skotska högländerna.

Där ligger whiskydestillerierna som pärlor på ett radband. Tre mycket enkla ingredienser, vatten, korn och jäst, förvandlas här till komplexa maltdrycker.

Omkring hälften av Skottlands alla maltwhiskydestillerier ligger i regionen Speyside. De flesta återfinns i Speysides "huvudstad" Dufftown. Ingen annanstans i Skottland kan man skryta med att ha så många whiskydestillerier som här och staden har ett gammalt ordstäv som lyder som följer: "Rome was built on seven hills but Dufftown's built on seven stills."

Det allra äldsta destilleriet i whiskymeckat (med licens) heter Mortlach och grundades 1823. Där arbetade en man vid namn William Grant i många år innan han slutligen investerade sina pengar i en begagnad whiskyutrustning och startade ett alldeles eget whiskydestilleri som fick namnet Glenfiddich. Fiddich betyder hjort på skotsk-gäliska. Det är därför som flaskans etikett har begåvats med en hjort.

Idag är William Grant & Sons ett familjeägt företag i femte generationen och deras "Glenfiddich Solera System" är unikt. Lagringen sker på tre olika typer av ekfat: Sherry, traditionella bourbon och nya ekfat. Smakerna förenas till sist i Glenfiddichs lagringstunna, "Solera vat", som aldrig töms helt utan alltid är fylld till hälften, vilket gör att smakerna gifter sig med all whisky som tidigare fyllts på i faten. På så sätt skapas en rik och maskulin whisky.

Många av de dofter och smaker som gör fina viner omtyckta finns också i maltwhisky. Bärnstensfärgade Glenfiddich Solera 15 år bjuder på en mångfald godsaker som avslöjar varför den här single malten har så många beundrare runt om i världen.

Beskrivs så här av Systembolaget:

Doft:
• Nyanserad, maltig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av apelsin, ljunghonung, halm, choklad, aprikos och vanilj.

Smak:
•Nyanserad, maltig whisky med tydlig fatkaraktär, inslag av apelsin, torkad frukt, jord, halm, nötter och choklad.

Pressinformationen kan läsas här:
Berntson Brands AB - Glenfiddich 15 år lanseras på Systembolaget den 1 oktober - MyNewsdesk

Glenfiddich Solera 15 år fanns tidigare bara i Systembolagets beställningssortiment men ska nu finnas i de flesta systembutiker. Priset har sänkts i samband med lanseringen.

Artikelnummer: 525-01
Pris: 439 kr
Volym: 700 ml
Alkoholhalt: 40,0%

Vatten i whiskyn eller inte är en smaksak. Tumregeln är i alla fall att ju äldre whiskyn är desto mindre vatten ska tillsättas. En del whiskydrickare vill istället ha ett glas med vatten bredvid eftersom smaklökarna snabbt blir bedövade av alkoholen.

Alla kan inte gilla allt här i världen och det finns många som har svårt att dricka ren whisky. Här kommer därför ett recept på en mild och relativt "snäll" whiskydrink som jag brukar köra i mixern eftersom jag inte har någon shaker.

Whisky egg nog
2 glas

3 dl kall standardmjölk
3 tsk florsocker (alternativt honung)
1 ägg
3 msk single malt whisky
2-3 istärningar

Häll mjölken i mixern och kör i gång. Tillsätt florsocker, ägg, whisky och isbitar. Fortsätt mixa några sekunder till en skummig dryck. Häll upp i glas och servera omedelbart med lite finriven muskot ovanpå till den som gillar den speciella smaken.

Whisky Egg Nog

12 kommentarer:

 1. När sa du att jag skulle komma? Dricker den gärna "ren"! Vatten och friterade fläsksvålar till ;)

  SvaraRadera
 2. Lena: Hmm... nu blir jag orolig...min man gillar faktiskt såna där friterade fläsksvålar skarpt men jag vill nog helst slippa se dom. Choklad? Passar det?

  SvaraRadera
 3. Nä! :(
  *fniss*

  De är inte onyttiga! Bara goda!

  SvaraRadera
 4. Lena: Friterar du fläsksvålarna själv? De enda jag har erfarenhet av är de där "polkagrisrandiga" som min man köper i påsar på Ö&B. Det är knappt jag vågar läsa ingrediensförteckningen.

  SvaraRadera
 5. INTE!!!!
  Här snackar vi snacks! ;)
  http://almamater.bloggplatsen.se/2010/09/18/3589743-nu-snackar-vi-snacks/
  Real stuff!

  SvaraRadera
 6. Lena: Fläsksvålar, fett och salt ... det är kanske inte det mest onyttiga här i världen man kan äta. Så nu får jag väl åka 20 mil till närmaste City Gross och handla då. Det tar väl ca 6-7 timmar fram och tillbaka. Sen kan du komma:)

  SvaraRadera
 7. Köp en hel låda vettja! Men ring City Gross innan! Det fanns i Halmstad men Faluns CG hade inga alls! Kommer som ett skott sen :D
  Bara så du vet; är en hejjare på att dricka whisky! Öppna den inte innan jag kommer ;)

  SvaraRadera
 8. Lena: Sundsvall nästa då:) Har aldrig varit dit förut.

  Ingen risk att jag öppnar flaskan än eftersom jag är gräsänka just nu. Allhelgonahelgen kanske passar?

  SvaraRadera
 9. Alla helgon? Bläddrar i febrilt i min almanacka ... ja, det funkar!

  Fast dessvärre bor du ju lite långt bort! ;)

  Ha en riktigt trevlig helg!

  SvaraRadera
 10. Lena: Ca 5 timmar med buss 45 från Mora. Det är klart....det blir en lång och dyr resa för whisky och fläsksvålars skull:)

  Ha en trevlig helg du med!

  SvaraRadera
 11. Hur i H-VETE kan du ha mage och vara så respektlös att du blandar egg nog på Glenfiddich Solera 15!?

  SvaraRadera
 12. Anonym: Lugn i stormen. Jag har inte använt en endaste droppe av innehållet i Glenfiddich Solera-flaskan till eggnoggen. Läser du receptet en gång till ser du att det står "3 msk single malt". Det finns billigare alternativ till Glenfiddich Solera 15 på Systemet. De duger till egg nog.

  För egen del föredrar jag absolut att dricka Glenfiddich Solera 15 ren och oförfalskad.

  Egg nog var en gång i tiden en dryck som endast konsumerades av den engelska aristokratin vid högtidliga tillfällen... jul, nyår etc.. Härstammar troligtvis ursprungligen från någonting som på engelska kallas "posset" (ölost). Den innehöll ägg, grädde, vin eller något annat alkoholhaltigt. Numera lever "eggnoggen" respektlöst sitt eget liv och dricks av kreti och pleti:)

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...