fredag, juni 01, 2007

Köttfondue med tillbehör

På 1970-talet var fondue på högsta modet. Det känns retro att damma av fonduegrytan och samlas runt den igen. Dessutom är det ett trevligt och avstressande sätt att umgås på om man inte är för många runt bordet. Fyra personer är lagom.

fonduegrytafläskfile
såseroxfile

INGREDIENSER:
4 pers.

600 - 700 g välputsad kött, oxfile, entrecote och/eller fläskfilé skuret i bitar
matolja lämplig för fritering
en gryta + ett stadigt stativ, en spritbrännare och fonduegafflar


Tillbehör:
KLYFTPOTATIS
HASSELBACKSPOTATIS

CHILI SÅS:
Blanda 1 del majonnäs, 1 del creme fraiche och 1 del chilisås av ketcuptyp. Smaksätt med chilipulver eller paprikapulver, salt och peppar.

GUACAMOLE:
4 mogna avocador, mosade, 2 finhackade tomater, 1 finhackad lök, 2 tsk limejuice, jalapenopeppar efter smak, massor med pressad vitlök, salt och peppar.

ÖRTAGÅRDSSÅS:
2 delar majonnäs och 1 del creme fraiche. Smaksätt med 1 tsk fransk senap, pressad citron, finhackad vitlök, salt och peppar, samt en massa kryddörter, t ex persilja och gräslök.

SALLAD:
Strimlad isbergssallad, 2 fasta tomater i klyftor, strimlad röd paprika, blomkålsbuketter (kokta 5 min) från ½ blomkålshuvud.
DRESSING:
Vispa ihop 5 msk olja, 1 - 1½ msk rödvinsvinäger, salt och nymalen peppar, 1 krossad vitlöksklyfta.

GÖR SÅ HÄR:
1. Duka bordet med en tålig duk, den sallad och de såser som gjorts.
2. Varje gäst ska ha sitt kuvert med en tallrik, fonduegaffel och bestick.
3. Sätt fram salt och peppar.
4. Värm grytan med olja på spisen strax före servereringen.
5. Ställ grytan med rykande het olja på spritlågan mitt på bordet.
6. Var och en spetsar sin köttbit på fonduegaffeln och friterar den i den heta oljan.

Oljan stänker mindre om man tillsätter en klick smör och lägger i en liten skiva franskbröd som får ligga i hela tiden. Det kan också vara bra att ha locket till hands om oljan mot förmodan skulle börja brinna.

2 kommentarer:

  1. Jättegoa recept! Läskande!

    SvaraRadera
  2. Anonym: Läskande?? I vilken betydelse då? Välgörande, stimulerande eller något annat?

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...