Man kan verkligen undra varifrån det märkliga namnet på de populära amerikanska kakorna "snickerdoodles" kommer. Tyvärr finns det inte någon som med säkerhet vet varför de kallas så.
I Amerika förekom i början av 1900-talet en liten superhjälte med namnet Snickerdoodle - en förgångare till Stålmannen. Han använde en jordnöt som transportmedel och genom att trycka på en knapp kunde han anpassa sitt lilla jordnötsfordon till luften, vattnet eller marken. Den lilla figuren har helt säkert ingenting med kakorna att göra eftersom recepten på snickerdoodles kan spåras ännu längre tillbaka i tiden.
Gammaldags snickerdoodles kräver vinsten. Det har jag haft hemma tidigare och använt tillsammans med alun vid betning och färgning av yllegarn. Numera växtfärgar jag aldrig garner och vinsten är ingen ingrediens som jag har liggande någonstans. Häromdagen sökte jag efter snickerdoodles-recept (utan vinsten) på Internet och fann då istället ett recept på Flygande tefat på bloggen Café Canel.
En mycket bra deg som ger knapriga kakor.
INGREDIENSER:
ca 35 stycken
100 g smör
1 dl rapsolja (eller annan neutral olja)
1 dl socker
1 dl florsocker
1 ägg
6 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
-----
1 dl socker
1 msk kanel
GÖR SÅ HÄR:
1. Vispa smör, olja, socker och florsocker poröst med elvisp.
2. Vispa i ägget.
3. Sikta ner vetemjöl, bikarbonat och salt i en annan skål.
4. Tillsätt smörblandningen och blanda väl.
5. Rör ihop socker och kanel på ett fat.
6. Forma degen till små bollar ca. 3 cm i diameter och rulla dem i kanelsockret.
7. Placera bollarna med ca. 7 cm mellanrum på plåtar.
8. Doppa undersidan av ett glas i kanelsockret och platta till bollarna.
9. Grädda i 175 graders ugnsvärme i högst 15 minuter.
Låt kakorna ligga kvar och svalna någon minut innan de läggs upp på galler.
Nu blir det inget bloggande på länge. Jag gör ett uppehåll på obestämd tid. Kanske återkommer jag i januari.
God Jul och Gott Nytt År!
Mmmm, så goda kakorna ser ut. Mums - får nog lägga till det på julbakslistan inför morgondagen...
SvaraRaderaHälsningar Mamma Mat
Mamma Mat: Kul och passande namn också .... Flygande tefat.
SvaraRaderaTack för sången:) Och jätte kul att du är med och tävlar!
SvaraRaderaHej Maria, Periodvis är jag jätteslö på att lämna kommentarer på bloggar. Så se den kommentaren som en "vinstlott".
SvaraRaderaVill bara önska dig en riktigt GOD JUL!
SvaraRaderaHälsningar Mamma Mat
God Jul och Gott Nytt År!
SvaraRaderaSer fram emot fler inlägg så småningom! Tack för alla intressanta inlägg under det här året.
Hej hej!
SvaraRaderaJag gillar din blogg :)
Håller på att göra en undersökning inom området mat och hälsa och skulle verkligen vilja att du besvarade några frågor? Det skulle betyda massor för mig!
* 5 saker du alltid har i kylskåpet
* 5 saker du alltid har i skafferiet
* Dina 5 bästa hälsotips
* Detta anser du om dieter (gärna exempel)
* Detta är min hälsoteori
* Top 5 hälsosamma livmedel
Svara gärna i mitt sista inlägg på min blogg! :)
Kram
Fanny
Lilla B: Jag har en svacka just nu och funderar om jag ska lägga av med den här bloggen. Jag får se om några veckor om jag återfår inspirationen eller inte...
SvaraRaderaFina Flickan: OK! Jag gör som du säger.
SvaraRaderaTREVLIG KVÄLL ÖNSKAR
SvaraRaderaSANDRA LI
:D
tack så mycket:D
SvaraRaderaHa en fin fin tisdag!
De här kakorna ser goda ut, de ska jag prova att baka.
SvaraRaderaTycker om att baka och nya recept är inspirerande.
Har själv en blogg, så titta gärna in....
Hej Lill-Ingrid! Det tycker jag också...och letar ofta både i böcker och på nätet för att prova nya recept och inspireras.
SvaraRaderaRoligt med lite historia bakom kakorna! :)
SvaraRaderaHej Josefin! Jag tycker att det är intressant att ta reda på hur det kan komma sig att saker och ting fått sitt namn. Ibland finns det svar men oftast finns inga säkra svar alls.
SvaraRaderaLyxigt problem för honom som fått för mycket pasta! :) En gång provade vi här hemma att ha en hel vecka utan pasta, och det var faktiskt riktigt roligt. Vi "återupplivade" gammal svensk husmanskost a la köttbullar och potitatismos, och vi hade glömt hur otroligt god sån mat är..
SvaraRaderaHej Karin och god fortsättning på det nya året !
SvaraRaderaJulkakorna börjar ta slut och jag har skrivit ut ditt recept på flygande tefat. Ska be "min kära" at göra ett provbak. Nu har du väl haft en vilopaus under helgerna, och jag hoppas du snart kommer med nya matideer här. Ha en bra dag !
Jag blev också nyfiken på namnursprunget, och fann nedanstående hos Wikipedia på internet.
The Joy of Cooking claims that snickerdoodles are probably German in origin, and that the name is a corruption of the German word for "snail dumpling" (Schneckennudeln, or cinnamon-dusted sweet rolls). Similarly, one author states that “the word 'snicker' may have come from a Dutch word 'snekrad', or the German word 'Schnecke', both describing a snail-like shape.”[1] However, another author believes the name came from a New England tradition of fanciful, whimsical cookie names,[2] and yet another cites a series of tall tales around a hero named Snickerdoodle from the early 1900s.[3] Shortening is used in many snickerdoodle recipes.
Hej Anonym: Tack!
SvaraRaderaJovisst, det är mycket troligt att det är så som Wikipedia skriver eftersom många av de äldre amerikanska "cookie-recepten" kom till USA med de europeiska invandrarna.
Just nu lever min man och jag mest på rester. Vi har haft många gäster i flera veckor och då blir det så. Nästa vecka kanske jag kommer igång igen.
Vilken rolig historia! =)
SvaraRaderaHej Kinna: Sammanfattning
SvaraRadera"Snicker" fniss...typ,
"doodles" meningslösa teckningar... klotter...typ..
Karin!
SvaraRaderaJag har lagt in ett skolkort från din blogg "Gammalt och nytt" i min blogg idag!
God fortsättning önskar jag dig!
Anita
Tack för receptet! Det är supergoda kakor som funkar bra att göra gluten- och mjölkfria! =)
SvaraRadera