Strax utanför Björnrike i Härjedalen ligger Restaurang Vålkojan som enligt White guide lär ha Härjedalens bästa matkrog.Råvarorna hämtas från den lokala marknaden och rätterna baseras på vad som finns i naturens skafferi.
Vid lunchtid erbjuds hederlig svensk husmanskost och kvällstid kan man avnjuta finare rätter. Då serveras bl a. en varmrätt bestående av stekt orrbröst med svartvinbärssky, friterad murkelstuvning, baconspäckad potatiskaka och honungskryddad ljummen rotfruktsallad. En smakupplevelse utöver det vanliga.
Jag har aldrig någonsin försökt mig på att laga till vildfågel själv. Sådana fåglar hör inte till de produkter som jag har tillgång till. En rotfruktssallad däremot är enklare att åstadkomma och kan varieras allt efter tycke och smak.
INGREDIENSER:
2-4 personer
250 g kålrot
25 g rotselleri
2 morötter
vatten + salt att koka rotsakerna i
2-3 matskedar finhackad gräslök
2 msk honung
salt, peppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Skala och tärna rotsakerna så fint som möjligt.
2. Koka upp en kastrull med saltat vatten och lägg i rotsakerna.
3. Koka rotsakstärningarna några minuter tills de börjar mjukna.
4. Låt dem rinna av men spar några matskedar av spadet.
5. Vänd ner gräslöken och smaka av med salt, peppar och honung.
6. Häll över lite varmt rotsaksspad vid serveringen.
Passar utmärkt att servera som tillbehör till robusta kötträtter. Det behöver inte nödvändigtvis vara vilt kött.
Vi äter tjäderkött nån gång om året och det är väldigt gott. Lång stektid förstås, men med olika tillbehör blir det väldigt gott! Grovt skurna rotsaker stekta i ugn är en av mina favoriträtter..
SvaraRaderaAllt gott till dig!
Smulan
Hej Smulan, Jag förstår att du har tillgång till mycket vilt kött eftersom Kenneth jagar. Själv har jag någon enstaka gång blivit serverad ripa och det var gott.
SvaraRaderaAllt gott till dig också.
Jag vill också önska dig en riktigt God Jul och Got nytt År!
SvaraRaderaSmulan