Goda och lättbakade chokladkakor - fast mer likt godisbitar än kakor. Det här receptet klippte jag ur Året Runt någon gång på 1980-talet. Konsistens och smak ungefär som kladdkaka.
INGREDIENSER:
Ca 30 stycken
175 gram smör eller margarin
100 gram mörk blockchoklad
2 ägg
2 ½ dl strösocker
½ tsk vanilla
1 krm salt
1 dl hasselnötter, hackade
1 ½ dl vetemjöl
GARNERING:
100 gram mörk block choklad
GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull.
2. Rör ner ägg, socker, salt, nötter och mjöl.
3. Kläd en långpanna (20 x 30 cm) med lätt smort bakpapper.
4. Bred ut smeten i långpannan.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200º, 12-15 minuter.
6. Hacka blockchokladen och strö över den varma kakan.
7. Sätt in kakan i ugnen några minuter så att chokladen blir mjuk.
8. Bred chokladen över kakan, "räffla" eventuellt mönster med en gaffel.
9. Skär kakan i lagom stora bitar men inte förrän den är kall.
När det står i ett recept att man ska smälta mörk choklad i vätska (mjölk, grädde eller smör), bör det göras långsamt i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör oavbrutet tills chokladen smält och blandningen blivit slät så brukar det gå bra.
Mmmm, låter supergott!
SvaraRaderaHar ett tips på en skoj matblogg http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/
Hälsningar Mamma Mat
Hej Mamma Mat: Jag använder bittersöt choklad till de här "muksegisarna". Då gillas dom av min man också.
SvaraRaderaMmmm... låter smarrigt, fast inte är någon kak- el godisälskare. Jag är bortbjuden ett par ggr under helgerna. Blir nog en trevlig gå-bort-present. KRAMEN!
SvaraRaderaPS. Tack för kommentar i min blogg. Jag lovar att ta det lugnt. Håller helt med att bloggandet inte får bli ett "måste". Sambon vakar över mig. DS.
Mors Deka: Det är gott att unna sig "vita bloggperioder" då och då och frigöra energi till annat.
SvaraRadera