tisdag, december 02, 2008

Mjuksega Chokladkakor

Goda och lättbakade chokladkakor - fast mer likt godisbitar än kakor. Det här receptet klippte jag ur Året Runt någon gång på 1980-talet. Konsistens och smak ungefär som kladdkaka.










INGREDIENSER:
Ca 30 stycken

175 gram smör eller margarin
100 gram mörk blockchoklad
2 ägg
2 ½ dl strösocker
½ tsk vanilla
1 krm salt
1 dl hasselnötter, hackade
1 ½ dl vetemjöl


GARNERING:
100 gram mörk block choklad

GÖR SÅ HÄR:
1. Smält smör och choklad på svag värme i en kastrull.
2. Rör ner ägg, socker, salt, nötter och mjöl.
3. Kläd en långpanna (20 x 30 cm) med lätt smort bakpapper.
4. Bred ut smeten i långpannan.
5. Grädda i nedre delen av ugnen i 200º, 12-15 minuter.
6. Hacka blockchokladen och strö över den varma kakan.
7. Sätt in kakan i ugnen några minuter så att chokladen blir mjuk.
8. Bred chokladen över kakan, "räffla" eventuellt mönster med en gaffel.
9. Skär kakan i lagom stora bitar men inte förrän den är kall.

När det står i ett recept att man ska smälta mörk choklad i vätska (mjölk, grädde eller smör), bör det göras långsamt i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Rör oavbrutet tills chokladen smält och blandningen blivit slät så brukar det gå bra.

4 kommentarer:

  1. Mmmm, låter supergott!
    Har ett tips på en skoj matblogg http://www.grandilund.se/index.php/category/matodryck/
    Hälsningar Mamma Mat

    SvaraRadera
  2. Hej Mamma Mat: Jag använder bittersöt choklad till de här "muksegisarna". Då gillas dom av min man också.

    SvaraRadera
  3. Mmmm... låter smarrigt, fast inte är någon kak- el godisälskare. Jag är bortbjuden ett par ggr under helgerna. Blir nog en trevlig gå-bort-present. KRAMEN!

    PS. Tack för kommentar i min blogg. Jag lovar att ta det lugnt. Håller helt med att bloggandet inte får bli ett "måste". Sambon vakar över mig. DS.

    SvaraRadera
  4. Mors Deka: Det är gott att unna sig "vita bloggperioder" då och då och frigöra energi till annat.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...