tisdag, januari 13, 2009

Varm Potatissallad med Soltorkade Tomater

Dags att ta tag i vardagen igen. Julmaten är slut och årets längsta högtid är över. Idag, Tjugondag Knut, åker julen definitivt ut.

Ett nytt år har anlänt med nya förhoppningar och möjligheter.

Något som gick mig helt förbi förra året var att FN:s jordbruks- och livsmedelsorganisaion, FAO, proklamerade Internationella Potatisåret och att en Potatisakademi med säte i potatisstaden Alingsås såg dagens ljus. Av flera orsaker år denna knöl verkligen värd den uppmärksamheten.

Världens befolkning förväntas öka med i genomsnitt över 100 miljoner per år under de närmaste två decennierna och efterfrågan på odlingsbar mark och livsmedel kommer säkerligen att skjuta i höjden. Potatis kan därför komma att bli en allt viktigare gröda för det ökande antalet hungriga och fattiga i världen. Även i det risätande Asien.

Potatis kan odlas nästan överallt. Den är rik på kolhydrater som ger långvarig energi. Potatis är också ett bättre val för miljön än ris eftersom den grödan kräver mängder med vatten och ger stora utsläpp av metan.

Mitt förhållande till potatis har alltid varit gott. Vintertid är en varm potatissallad inte dumt som omväxling - behöver inte alls vara avancerad utan kan göras på vad som finns i kyl och skafferi. Just den här varianten får en liten kick av sambal oelek och spiskummin och passar som tillbehör till nästan vad som helst.

Varm Potatissallad

INGREDIENSER:
3-4 personer


ca 400 g små tunnskaliga potatisar skurna i klyftor
2 morötter skurna i bitar
2 finhackade schalottenlökar
3 msk olivolja
2 msk vitvinsvinäger
1 tsk sambal oelek

1 tsk spiskummin
salt och peppar
2-3 strimlade soltorkade tomater i olja
1 msk finhackad gräslök


GÖR SÅ HÄR:
1. Potatisklyftorna (med skalet kvar) och morotsbitarna kokas knappt mjuka i saltat vatten .
2. Vinägern hälls i en salladskål och oljan vispas i.
3. Smaka av dressingen med sambal oelek, spiskummin, salt och peppar.
4. Vänd ner de varma potatisklyftorna och morotsbitarna, tomaterna, lök och gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...