tisdag, januari 20, 2009

Falsk Piccata med Tomatconcassé

Januari är den månad då det ekar ganska tomt i plånboken. Så bra att det då finns mat som inte kostar så mycket! Förra veckan var det rea på överblivna julskinkor. Färdigkokt och okokt för under 30 kr/kg.

Jag köpte en färdigkokt på 3 kg. Spadet hälldes ut, nätet klipptes bort och fettet avlägsnades. Sedan skivades hela skinkan, delades upp, förpackades och hamnade i frysen. Julskinka kan användas till så många rätter - pajer, pytt-i-panna, gratänger och pastarätter.

Piccata är en populär klassisk italiensk maträtt. Görs vanligen på fläsk-, kyckling- eller dyrt kalvkött. Ibland även på fiskfiléer. Här följer en variant gjord på rester av skivad julskinka. Det är lite kladd med paneringen eftersom det är viktigt att hela skinkskivan blir täckt med först mjölet och sedan ostsmeten. På det hela taget är det ändå en snabblagad anrättning.

Falsk Piccata med Tomatconcassé











INGREDIENSER:
2-3 pers

ca 250-300 g inte alltför tunt skivad julskinka
smör till stekning

PANERING:
2 ägg
1½ dl finriven ost - t ex parmesan
½ tsk paprikapulver
2-3 msk vatten
1 krm svartpeppar
1/2 - 3/4 dl vetemjöl

TOMATCONCASSÈ:
Den här satsen räcker till fler än 2 personer.
½ finhackad gul lök
1 msk smör
400 g krossade tomater
1 tsk basilika (eller någon annan örtkrydda)
½ tsk vitlökspulver
1 tsk salt
1 tsk råsocker
1 krm svartpeppar
ev. sambal oelek

GÖR SÅ HÄR:
1. Fräs löken i smöret, tillsätt tomater, kryddor och socker.
2. Koka i 6 -7 minuter, smaka av och håll tomatröran varm så länge.
3. Knäck äggen i en skål, tillsätt ost, vatten och kryddor.
4. Vispa ihop noga och låt smeten svälla några minuter.
5. Vänd skinkskivorna först i mjöl och sedan i ostsmeten - den ska fastna ordentligt på skivorna.
6. Hetta upp en stor stekpanna (helst non-stick) med en liten klick smör och stek skinkskivorna gyllenbruna på båda sidor på inte alltför hög värme. Det tar bara ett par minuter.

Till Piccata hör pasta eller ris men stekt potatis kan också bra i sammanhanget. Pastan på bilden heter 'linguine' (Kungsörnen Fullkorn) - platt spaghetti som är tunnare och smalare än tagliatelle. Koktid: 11-12 minuter. Nyckelhålsmärkt och innehåller 55 % fullkorn.

'Lingua' = 'tunga';
'ina' på slutet har förminskande betydelse = 'liten tunga'.
Feminina ord på  '-a ' bildar plural på '-e '
'Linguine' = "små tungor" på italienska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...