söndag, mars 01, 2009

Ugnsstekt Tilapia med Dillsås

Jag gillar fiskrätter av alla de slag men att välja rätt fisk till middag är inte enkelt nuförtiden. Borta är de dagar då vi kunde köpa och äta vilken fisk som helst utan att behöva ställa frågor.

I takt med att de vilda fiskbestånden minskar, blir odlad och importerad fisk allt vanligare.En av nykomlingarna i butikernas frysdiskar heter Tilapia. Det är en tålig fisk som i vilt tillstånd livnär sig på olika typer av föda när fisken själv får välja. (Den trivs också där vattenkvaliteten inte är den bästa).

Ugnsstekt Tilapia
Ugnsstekt TilapiaTilapia smakar inte speciellt mycket fisk och tål att kryddas ordentligt. Jag fann ett enkelt recept på Tasteline.com på en Hemmagjord Cajunkrydda som fisken smaksattes med.

Ugnsvärme: 175 - 200 °C
1 ugnssäker form ca 34 x 24 cm

INGREDIENSER:
4-5 portioner

6 hg tilapiafiléer
1 msk Cajunkrydda
1 citron tunt skivad

GÖR SÅ HÄR:
1. Smörj formen lätt.
2. Krydda tilapiafiléerna på båda sidor.
3. Lägg dem i ett enda lager i ugnsformen.
4. Täck med citronskivor.
5. Ugnsbaka i 15-20 minuter.

Blanda ihop såsen medan fisken är i ugnen.

DILLSÅS
2 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
2 tsk pressad citronssaft
2-3 pressade vitlöksklyftor
3 msk finklippt dill

Det här är en halvering av Tastelines recept på Cajunkryddan:
Mängd: ca 2 msk

1/2 msk vitlökssalt
1/2 msk lökpulver
1 tsk vitpeppar
1 tsk svartpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk torkad timjan
1/2 tsk torkad oregano


Hur nyttiga de odlade fiskvarianterna är jämfört med vildfångade råder det delade meningar om. Vildfångad fet fisk som makrill, sill, strömming och olika laxfiskar innehåller alltid omega-3. Odlad fisk är en bra proteinkälla men innehåller inte omega-3 om inte fiskarna har fått det i sig via kosten.
Bild: Hiking Artist.com

Vad den odlade fisken har matats med vid uppfödningen står förstås inte på fiskförpackningen vi köper. Kanske ris, bröd eller andra vegetabilier. Därför finns det anledning misstänka att odlad Tilapia innehåller betydligt mer omega-6 än omega-3.

Fettsyran omega-3 har antiinflammatorisk effekt medan fettsyran omega-6 sägs framkalla inflammationer. Båda är livsnödvändiga men vissa forskare menar att för stora doser av omega-6 motverkar effekten av omega-3 och ökar riskerna för en plötslig hjärtdöd.

Ja, vad bör man egentligen äta och inte äta? Budskapen och åsikterna om vad som är nyttigt eller inte nyttigt är många och ofta förvirrande. Då är det tryggt att tänka att det viktigaste är att man äter.

3 kommentarer:

 1. Synd att vi inte äter fisk, annars lät det jättegott!
  Gällande kycklingen i jordnötssåsen så tror jag inte att det blir särskilt bra att byta ut mot messmör, men vem vet?
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
 2. Grattis till vinsten i tävlingen om rivsalt! Hör av dig med adressuppgifter så fort som möjligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lina: Jag tackar och bugar. Adressuppgifter är skickade.

   Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...