måndag, mars 02, 2009

Födelsedagstårtan

(Vattu)mannen i familjen fyllde år i mitten av februari. Den enda tårta som faller honom på läppen är en "bløtkake". En typisk norsk gräddtårta som i sin enklaste form består av en enkel hembakad sockerkaka som delas i två (eller tre) lager, fuktas med exempelvis fruktjuice och fylls och pyntas med frukt och/eller bär och vispad grädde. Ungefär som en fransk savarin fast kakan är då bakad av deg med jäst i och dränks ofta in i rom eller kirsch.

Norsk Blötkaka

FYLLNING:
* 1 burk krossad ananas i egen juice
* vispad grädde

PYNT:
* 1 burk ananasskivor i egen juice, ananasen skärs i bitar
* 1 burk konserverad persika, häll bort sockerlagen, skär några persikor i bitar
* vispad grädde
* lite riven mörk choklad

SOCKERKAKAN:
* Smörj och bröa en springform.
(säkrast är att använda bakplåtspapper i botten eftersom smeten inte blandas med något matfett).
* Vispa 4 ägg och 1 1/3 dl socker till pösig äggröra
(med elvisp tar det bara 4-5 minuter).
* Sikta och rör ner 2 1/3 dl mjöl och 1 tsk bakpulver.
* Häll smeten i formen och sätt in i kall ugn längst ner.
* Sätt på ugnsvärmen och låt den gå upp till 190º.
* Sänk sedan gradvis värmen till 150º och 100º.
* Gräddningstid ca 30-35 minuter.
* När sockerkakan kallnat delas den på mitten.
* Ananasjuice skedas över sockerkaksbottnarna.

MARMELAD PÅ AV ANANAS OCH PERSIKA
Det blev en hel del konserverad frukt över. Den skars i små bitar, vägdes och blandades med hälften så mycket socker som frukt samt saften av en limefrukt. Frukten fick sedan stå och sockra sig över natten. Dagen därpå kokades det hela i ca 15 minuter under ständig omrörning till en geléartad massa.

Ananas och persikomarmelad

Söt marmelad, salta kex och ost - den kombinationen är riktigt läcker.

8 kommentarer:

 1. Det var en smarrig tårta! Vad synd att jag inte sett receptet tidigare - Kenneth fyllde också år i mitten av februari! :) Men nu sparas receptet. Det kommer väl flera födelsedagar.

  Allt gott!

  SvaraRadera
 2. Smulan: OK! Kenneth 19 februari, en dag senare, fast han är yngre förstås. Jag gillar tårtor skarpt, både att äta och göra dom. Den här tårtan kan min man göra själv men då blir det med hjälp färdigköpta tårtbottnar:)

  SvaraRadera
 3. Det låter riktigt gott det där! =D

  SvaraRadera
 4. TheKitchenslut: Frisk och saftigt blir det.

  SvaraRadera
 5. Jaa, man blir verkligen varm av att hålla på i köket, och det är så skönt att få sitta ner med lite nygräddat bröd och en kopp te efteråt =) Baka lite scones eller något liknande bakpulverbröd istället - idag förtjänar vi verkligen lite temys, i det här vädret *brr!* =) Kram!

  "Du ser ut att ha fått till proffsiga brön. Jag önskar jag hade jäst hemma just nu. Men det har jag inte och inte vill jag gå ut och handla heller. Det blåser ordentligt kallt och snön yr. Ett bra sätt att hålla sig varm en sån dag, det är att baka.
  Skrivet av Karin 2009-03-08 kl 14:58"

  SvaraRadera
 6. TheKitchenslut: Ja, jag har hållit på och bläddrat i kokböckerna idag för att hitta inspiration och något lämpligt att baka. Men ofta är det någon ingrediens som fattas.

  SvaraRadera
 7. Blötkaka, har jag faktiskt inte hört talats om innan. Spännande=)

  SvaraRadera
 8. Matglädje: Det är godare än det låter. Bottnarna ska inte bli jätteblöta men faktiskt tål den här "torra" varianten av sockerkaka mer juice än man tror. Har man en sockerkaka som är delad i flera lager, kan man gärna ha olika smaker mellan lagren.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...