tisdag, januari 27, 2009

Sallad med Jämtländsk Ost

I princip så består de allra flesta ostar från början av samma ingredienser - mjölk, löpe, salt och mjölksyrekultur. Ändå är det så stora skillnader mellan dem.

I Östersund (på Prästgatan) finns Ost & Vilt - en trevlig, liten gårdsbutik som säljer småskaligt och lokalt tillverkade kvalitetsprodukter från länet.

Där inhandlades den här halvmjuka osten med grönt vax som kallas för Jägarn och som var marinerad i skotsk whisky minsann. Som ostälskare är det klart att man blir nyfiken. Den liknade ingen ost som jag hade sett förut. Trots whiskyn var den i mitt tycke väldigt mild och behövde kompletteras med något. Istället för att läggas på fredagens ostbricka hamnade den istället i en sallad.

Jägarn













INGREDIENSER:
1 liten burk avrunna mandarinklyftor
2 finhackade schalottenlökar
250 g plommontomater, halverade
1 avocado, skalad, urkärnad och skuren i bitar
50 - 100 g tärnad ost (Chevrétyp)
½ - 1 dl solroskärnor


GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg upp manadarinklyftor, lök, tomater och avocado på ett stort fat.
2. Strö över solroskärnor och ost.

Sallad med Jämtländsk ost













3. Skvätt över en dressing gjord på äppelcidervinäger, olivolja, salt och peppar. Eller byt ut vinägern mot pressad citron och lite vatten.

Finns rester av grillad kyckling är det gott att blanda i.

10 kommentarer:

  1. Åh, ser gott ut! Jag är SÅ sugen på ost..

    SvaraRadera
  2. Spännande ost! Såg nästan lite farlig ut!:-)

    SvaraRadera
  3. Anne: Enda sättet att övervinna en frestelse är att falla för den:)

    SvaraRadera
  4. Hälsoinspiration: "Giftigt" grön ... men jag tror inte att det är nå´t farligt färgämne eftersom osten är KRAV-märkt. Dessutom lossnar vaxet mycket lätt från själva osten.

    SvaraRadera
  5. Hej Karin!
    Sitter nu och läser ditt roliga apelsinmarmeladsrecept som du skickade till mig för över 2 år sen som en kommentar på bloggen. Nu först håller jag på med en bok där marmelader ingår och reflekterar över kärnorna. De avger pektin precis som du skriver. Jättespännande i det här sammanhanget. http://kinnasblogg.blogspot.com/2007/01/kanderade-apelsinskal.html

    Tack igen för tipset!

    SvaraRadera
  6. Hej Kinna ...det hade jag alldeles glömt bort. Jag kollade och receptet kom från Natur och Kulturs tjocka bokverk från 1937 som heter Nutidsmat och Hemhushållning.

    SvaraRadera
  7. Hej & Hå

    Nu var det ett tag sedan jag var in och hälsade på här. Din gröna ost lät spännande men jag måste ju åka 20 mil för att komma till din butik, så det får bero tills jag även får nåt annat ärende till Östersund.
    Men kanske jag provar att Whiskykrydda en egen ost av något slag ? Vi brukar köpa några Edamerostar varje Jul och lagra dem i kylskåpet i varsin plastpåse. De är ju helt inkapslade i vax och passar bra till lagring, de torkar nästan inte märkbart. Vänder dem ibland och äta upp en till påsk, en till Midsommar och den sista vid nästa Jul. Den "tama edamersmaken" blir lite piggare allt eftersom.

    Ha en bra dag !

    SvaraRadera
  8. Hej Bert-Åke: Du är ju ångermanlänning och jag gissar att du vet hur man gör "gammost". Det brukade mamma göra. Helvetiskt stark ost men numera gillar jag den - i små portioner.

    SvaraRadera
  9. Hej !
    Ångermanlänning är jag inte, men nästan. jag är från Medelpad eller Klyk-tattare som man sade förr i jämtland, när vi hade registreringsskyltar på bilarna med länsbokstav före numret ;-). Bor i Indalsälvens delta, så om du tar kanoten från Storsjön till sommaren så kan du paddla in för en kopp kaffe.
    Och jag vet inte hur man gör "gammost" men det skulle vara roligt att kunna. Det receptet skulle du väl kunna ha på din blogg, när du frisknat till från influensan.

    SvaraRadera
  10. Wassen: Västernorrlänning alltså. Benämningen "Klyktattare" hör man inte så ofta numera. "Y:et" har väl fallit i glömska hos senare generationer.
    Nej, jag vet inte heller hur man gör "gammost". Mjölken som man gjorde osten av var ju förr i tiden opastöriserad och surnade alltså. Vilket inte mjölken gör nu. Den ruttnar.

    Jag minns att mamma lindade in osten i en linneduk och den hamnade i en Höganäskruka. Då och då vändes den och så småningom förvandlades den till något obeskrivligt.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...