måndag, december 28, 2009

Lasagne Vit Fiber med Tomat och Broccoli

Som deltagare i Kungsörnens smakpanel får jag tillfälle att pröva på nya produkter. Produkten ifråga ska tillredas enligt anvisningar. Med ett paket vita fiberpasta i handen skulle det således lagas till en vegetarisk lasagne med tomat och broccoli.

Nu råkar det vara så att mannen inte alls tycker om lasagne. I vart fall inte varianten med köttfärssås och ostsås. Av den orsaken är det inte en rätt som brukar förekomma här hemma. Ingen i familjen är vegetarian och inte heller finns det någon vegetarian i bekantskapskretsen. Därför var det med tvekan som jag satte igång att förbereda anrättningen. Det fanns en viss risk att lasagnen inte skulle ätas med god aptit av alla.

Men visst är det underbart när man har låga förväntningar och blir positivt överraskad. Inte behöver man vara vegetarian för att tycka om det här. Tvärtom. Det här är en god, smakrik och köttfri vardagsmåltid som passar även den mest kräsne. Lasagnen tar lite tid att göra men är värd mödan.

INGREDIENSER:
4 portioner

Ca 200 g (8-10 st) Kungsörnen Lasagneplattor Vit Fiber
400-500 g broccoli

TOMATSÅS:
1-2 vitlöksklyftor
1 gul lök
1 morot
smör eller margarin
1 burk (ca 400 g) hela tomater
2 msk grönsaksfond
svartpeppar
färsk basilika

OSTSÅS:
6 dl mjölk
3 msk vetemjöl
2 msk smör eller margarin
½-1 tsk salt
vitpeppar
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅ HÄR:
Värm ugnen till 200°. Tina fryst broccoli och krama ur vätskan. Ansa och koka färsk broccoli några minuter. Dela den i mindre bitar.

Skala och hacka lökarna. Skala och grovriv moroten. Fräs lök och morot i smöret. Tillsätt tomater och fond. Låt det småkoka utan lock, ca 15 minuter. Krydda med peppar och basilika.

OSTSÅS:
Smält matfettet i en kastrull, strö över mjölet och rör om. Späd med mjölk, lite i taget, och vispa såsen klumpfri. Koka samman såsen under fortsatt vispning så att den tjocknar, ca 5 minuter. Låt osten smälta ner i såsen. Krydda.

Varva lasagneplattor med såserna och broccolin. Börja och sluta med ostsås (ganska rikligt med ostsås på översta lagret lasagneplattor). Strö över lite riven ost.

Gratinera i nedre delen av ugnen, 30-45 min. Låt lasagnen stå en stund och stanna till. Servera med sallad.

Kungsörnen Lasagne Vit Fiber smakar och ser ut precis som traditionell pasta men innehåller 6 % kostfibrer. Den är nyckelhålsmärkt och har lågt GI.

Lasagne Vit Fiber med Tomat och Broccoli

4 kommentarer:

 1. Vad kul att vara med i deras testpanel!!
  Detta lät RIKTIGt gott!!
  Kommer jag testa, även om min "gubbe" intwe gillar helt vegetariska rätter.....:D


  Gott Nytt År!!

  SvaraRadera
 2. Hej Åsa: Javisst, det är roligt att prova nya produkter och efter all julmat är det inte alls dumt att äta en helt köttfri måltid. Den här lasagnen är inte heller så såsig som köttfärslasagne brukar vara.

  SvaraRadera
 3. önskar dig en god fortsättning på det nya året

  SvaraRadera
 4. ... och god fortsättning på ett nytt bloggår 2010, Nadja.

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...