Milda, söta och saftiga sorter smakar alltid bäst naturella. Päronen som finns i fruktdisken har plockats omogna. Inte så sällan är de alldeles för hårda att äta på direkten. Då gäller det att ha tålamod några dagar och vänta tills de har mognat eller också hjälpa dem lite på traven med sötman och mjukheten genom att tillaga dem.

De flesta dessertpäron är lämpliga att koka i sockerlag, utom de som har mycket stenbildning. Den viktigaste faktorn vid kokning är graden av mognad. Päronen får inte vara övermogna och mjuka.
Kokta päron för 2 personer
2 hela päron
LAG:
1 liter vatten
1½ dl socker
pressad saft från 1 citron
Skala päronen och låt skaftet vara kvar.
Koka en lag av vatten, socker och citronsaft.
Koka päronen nätt och jämnt mjuka.
Skär i skivor men låt dem hänga ihop vid skaftet.
Peta försiktigt bort eventuella kärnor.
Servera med varm ingefärasås och vaniljglass
Ingefärasås
3/4 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 ½ msk socker
1 tsk struken torkad och mald ingefära
Blanda sirap, vaniljsocker, socker och ingefära i en kastrull.
Låt det hela få ett snabbt uppkok och rör om.
Rör inte om för mycket och koka inte för länge för då sockrar sig såsen.
Servera genast.

Tips!
Jag har hittat en bra amerikansk webbsida som handlar om päron. Surfa in och ta del av den här sidans mångfald av recept + en hel del annat trevligt som har med päron att göra: USA Pears
Den där såsen låter väldans smarrig till päronen!
SvaraRaderaMårtenssons: Ingefära är en spännande krydda och det fordras inte mycket arbete för att laga till den här såsen. Den passar bra även till vaniljglass och till annan frukt som är lika snäll i smaken som päron. Varför inte inkokta äpplen.
RaderaSpännande med ingefärssås
SvaraRaderaMilla: Eljest tillhör ju malen ingefära en av dem där kryddburkarna som brukar hamna längst bak i kryddskåpet och möjligtvis få komma fram i dagsljuset när det vankas revbensspjäll.
Radera