måndag, mars 05, 2012

Kokta päron med varm, söt ingefärasås

Grapefrukten har sin egen dag den 25 februari. Tyvärr... den frukten klarar jag inte av att äta eftersom mina smaklökar gör uppror mot bitterheten. Äpplets farfar, päronet, för en mera undanskymd tillvaro och har, vad jag vet, ingen egen dag. Den fruktens sympatiska smak gillar jag bra mycket bättre.

Milda, söta och saftiga sorter smakar alltid bäst naturella. Päronen som finns i fruktdisken har plockats omogna. Inte så sällan är de alldeles för hårda att äta på direkten. Då gäller det att ha tålamod några dagar och vänta tills de har mognat eller också hjälpa dem lite på traven med sötman och mjukheten genom att tillaga dem.

Kokta päron med ingefärasås

De flesta dessertpäron är lämpliga att koka i sockerlag, utom de som har mycket stenbildning. Den viktigaste faktorn vid kokning är graden av mognad. Päronen får inte vara övermogna och mjuka.

Kokta päron för 2 personer
2 hela päron

LAG:
1 liter vatten
1½ dl socker
pressad saft från 1 citron

Skala päronen och låt skaftet vara kvar.
Koka en lag av vatten, socker och citronsaft.
Koka päronen nätt och jämnt mjuka.
Skär i skivor men låt dem hänga ihop vid skaftet.
Peta försiktigt bort eventuella kärnor.
Servera med varm ingefärasås och vaniljglass

Ingefärasås
3/4 dl ljus sirap
1 msk vaniljsocker
1 ½ msk socker
1 tsk struken torkad och mald ingefära

Blanda sirap, vaniljsocker, socker och ingefära i en kastrull.
Låt det hela få ett snabbt uppkok och rör om.
Rör inte om för mycket och koka inte för länge för då sockrar sig såsen.
Servera genast.

Tips!
Jag har hittat en bra amerikansk webbsida som handlar om päron. Surfa in och ta del av den här sidans mångfald av recept + en hel del annat trevligt som har med päron att göra: USA Pears

4 kommentarer:

 1. Den där såsen låter väldans smarrig till päronen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mårtenssons: Ingefära är en spännande krydda och det fordras inte mycket arbete för att laga till den här såsen. Den passar bra även till vaniljglass och till annan frukt som är lika snäll i smaken som päron. Varför inte inkokta äpplen.

   Radera
 2. Spännande med ingefärssås

  SvaraRadera
  Svar
  1. Milla: Eljest tillhör ju malen ingefära en av dem där kryddburkarna som brukar hamna längst bak i kryddskåpet och möjligtvis få komma fram i dagsljuset när det vankas revbensspjäll.

   Radera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...