måndag, juli 13, 2009

Blandad bärsylt med rabarber

Många bär och fruktslag går alldeles utmärkt att blanda med varandra. Nyligen såg jag i en gammal kokbok från 1930-talet att en sylt bestående av 1/3 hallon, 1/3 jordgubbar (eller smultron) och 1/3 blåbär kallas för Karl XV sylt. I samma kokbok fanns också Tuttifruttisylt med proportionerna 1/4 äpplen, 1/4 päron och 2/4 plommon.

Rabarber är visserligen ingen frukt utan en grönsak men har en unik smak som passar särskilt bra att blanda med jordgubbar. Varken jordgubbar och rabarber innehåller särskilt mycket pektin. Det har däremot vinbären gott om. Ju mer pektin desto bättre konsistens på sylten. Pektin behöver dessutom ett par medhjälpare för att kunna göra sitt jobb att få sylt att tjockna och det är syra och socker.

Rabarber, jordgubbar och svarta vinbär i syltkastrullen

INGREDIENSER:
500 gram jordgubbar
250 gram svarta vinbär
250 gram rabarber
750 gram strösocker
1 1/4 dl vatten (mer eller mindre)
1/4 dl pressad citronsaft

GÖR SÅ HÄR:
1. Rensa och skölj bär och rabarber.
2. Skär rabarbern i bitar.
3. Varva med strösockret i en stor gryta - rostfri eller emaljerad.
4. Häll på vattnet och citronsaften.
5. Låt det stå svalt och safta sig över natten.
6. Koka upp långsamt och skumma noga.
7. Fortsätt koka i ca 15 minuter.
8. Skaka grytan emellanåt och skumma vartefter.

Blandad bärsylt med jordgubbar, svarta vinbär och rabarber

Mögel- och jästsvampar finns nästan överallt och de bara väntar på att få inleda sitt förstörelsearbete. Skummet som bildas när man kokar sylt är mumsmums för de här svamparna och därför ska det väck.

Till sylt, som ska förbrukas inom några veckor, använder jag inget annat konserveringsmedel än socker. Sylt som innehåller minst 40-50% socker är inte heller så aptitlig för eventuella bakterier. De dör helt enkelt av uttorkning i söt sylt.

Den gamle hälsoideologen Are Waerland kallade på sin tid vitt, raffinerat socker för "folkhälsans fiende Nr. 1". Om man så vill, kan man säkert hitta närmare 100 argument mot socker och de negativa konsekvenser det kan ha för vår hälsa. Men i sylt kan inte jag se socker som någon fiende.

2 kommentarer:

  1. Skäms nästan över att säga att jag aldrig gjort egen saft!
    Tack för jättebra tips,nu verkar det inte så invecklat längre!!

    SvaraRadera
  2. @Åsa: Det är väl inget att skämmas över. Det är betydligt söligare att koka saft på traditionellt vis än att koka sylt. Jag föredrar faktiskt att använda juicemaskinen vid "safttillverkning"

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...