fredag, oktober 26, 2007

Buffétips

När man ska ha fest för många och vill ha det riktigt bekvämt, då beställs catering.

Festplanka

Vid några tillfällen, (barndop och 50-års kalas) har jag blivit bjuden på en Festplanka som levererats av en ICA-butik. Gästerna har varit många. Plankorna har varit överdådigt stora med flera sorters kallskuret kött, potatisgratäng, allsköns exotiska frukter, delikatessostar och kex.

En fröjd inte bara för gommen utan också för ögat - men kanske inte för plånboken. Mindre än 10 portioner får man inte beställa. Priset ligger på cirka 125 kronor per portion.

Exempel på uppläggningar med diverse andra teman finns här: Bufféer och Uppläggningar

Vill eller kan man inte beställa catering, så är en festplanka inte alltför svår att åstadkomma på egen hand. Frukt väljs efter säsong. Meloner, vindruvor, ananas, kiwi och passionsfrukt finns året om. Ber man några av sina allra närmaste vänner att baka och ta med sig varsin liten tårta kan man också bjuda på en tårtbuffé till kaffet.

Svårigheten ligger kanske närmast i att beräkna hur mycket mat och dryck som ska köpas. Hur mycket är lagom och hur mycket är för mycket? Listan jag presenterar är ingen absolut sanning. Det finns ingen idiotsäker formula. Alla äter inte allt och det är så många andra faktorer som spelar in.

Så här mycket kan det gå åt till en fest:
En flaska vin 75 cl räcker till 6 glas
En helflaska starkvin räcker till 12-14 glas
Mat, kallskuret: 150-200 g per person, (dvs ca 50 g rostbiff, 50 g karré, 50 g kalkon)
Blandad sallad: 150 g per person
Potatisgratäng: 100 - 150 g per person
Ostar: 15 - 30 g av varje ost per person
Smörgåsex: 25 - 30 g per person person
1 tårta med diametern 23 cm: 10 - 12 bitar
½ kg kaffe: ca 50 koppar

Frukt:
Svårt... det ska förstås vara rikligt... Frukten ska sköljas, i förekommande fall skalas och sedan skäras i portionsstora delar.

10 personer
1 ananas
1 vattenmelon
2 mellanstora cantaloupe meloner
1 mellanstor honungsmelon
3 hg vindruvor
5 kiwifrukter
5 passionsfrukter

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...