onsdag, oktober 04, 2006

Plommonmarmelad

1 ½ kg plommon
1 dl vatten
½ l strösocker
saften av två citroner
skalet av en citron



GÖR SÅ HÄR:
1. Räkna alla plommon och skriv upp antalet
2. Skölj frukterna och lägg dem i en tjockbottnad gryta
3. Koka upp utan lock och rör om ibland
4. Koka på svag värme i ungefär 30 minuter eller tills kärnorna flyter upp till ytan
5. Plocka upp kärnorna med en sked och kolla att alla kommer upp
(det är orsaken till att man ska räkna plommonen)
6. Dra grytan från plattan och rör ner sockret
7. Skölj och skala en av citronerna, skär skalen i tunna strimlor och rör ner i grytan
8. Pressa de andra citronerna och rör ner saften
9. Låt marmeladen koka försiktigt cirka en timma utan lock

Efter en timma är det dags att göra marmeladprovet: Häll en msk av marmeladen på ett kallt fat och dra ett finger eller en sked rakt genom massan. Om den då inte flyter ihop är marmeladen färdig.

Häll upp marmeladen på väl rengjorda (bensoatsköljda) burkar, förslut och förvara svalt.

Mandelsmak på marmeladen får man om man knäcker 10 plommonkärnor och hackar dem mycket fint. Rör ner hacket i marmeladgrytan alldeles innan det är färdigkokt.
Om marmeladen ska sparas länge bör man smälta paraffin och hälla över eller frysa in den.

13 kommentarer:

  1. Passa er för att INTE ta bort körnorna INNAN ni kokar annars har ni mycket arbete kvar

    SvaraRadera
  2. @Svante: Det kan få lov att ta mycket längre tid än 30 minuter att koka marmeladen eftersom det inte är gjort i en handvändning att fiska upp alla kärnor. Man ska nog inte förvänta sig att de flyter upp särskilt "frivilligt".

    SvaraRadera
  3. Grymt vidrig!!! Ta inte i citronerna de bara gör allt jätte surt!!!

    SvaraRadera
  4. Hej Erica,
    Jag tror inte alla delar den uppfattningen att det blir vidrigt och jättesurt.

    Visst, en del människor är väldigt känsliga för syrliga smaker men då är det viktigt att kontrollera syrligheten och smaka av.

    Plommon liksom citroner kan också vara mer eller mindre sura från början. Ju mer sötma frukten har, desto mindre tydligt upplever man syrligheten.

    Sist men inte minst så är ett recept bara ord, en riktlinje, en utgångspunkt för improvisation. Man kan alltid lägga till mer av en ingrediens man gillar, mindre av något man inte gillar eller ersätta en ingrediens med en annan.

    SvaraRadera
  5. Hittade receptet via googlesökning och är jättenöjd! Citronerna, och speciellt skalen, gav plommonen god smak. Ska nu prova med lite kärnor i också.

    SvaraRadera
  6. Tove: Trevligt att du blev nöjd med resultatet. Det är tydligen högsäsong för plommon nu. I alla fall för alla som har egna plommonträd i trädgården. Själv måste jag köpa mina plommon. I växtzon VII överlever på sin höjd vissa äppelträd.

    SvaraRadera
  7. Den här marmeladen blev verkligen jättegod och var enkel att göra! Den skötte sig själv stor del av tillagningstiden.
    Gunilla

    SvaraRadera
  8. Gunilla: Jag gissar att du har egna plommonträd. Vad jag avundas alla er som har egna fruktträdgårdar.

    SvaraRadera
  9. Men om det är mask i plommon? strunta man i det då? Det finns rätt så mycket mask i mina så tyvärr går det ej att koka de hela...synd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Olga: Nej, inte kan du strunta i masken. Då måste du ju dela plommonen på mitten och kolla varje frukt. Lika bra att ta ur kärnan på samma gång och koka halva plommon.

      Radera
  10. Vilket toppen recept gott och enkelt !! Tack!

    SvaraRadera
  11. Häll ut allt på en långpanna Plocka upp kärnorna Superenkelt I med sylten igen och fortsätt.

    SvaraRadera
  12. mmmmm blev jätte god

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.