Jag bakar inte matbröd särskilt ofta eftersom vi oftast bara äter hårt bröd av typen Husmans och Sportbröd. När filmjölken har nått sista förbrukningsdag passar det väldigt bra att använda den mjölken till matbröd.
Filmjölkslimpa är lätt och tacksamt att baka. I stort sett tar man vad man har och rör ihop en smet. Mängden vetemjöl bör emellertid inte understiga 7 dl. Med inspiration från Mjukt Sött Kokosbröd och Mörkt Filmjölksbröd blev resultatet ett gott bröd som inte smular. Röda vinbär från frysen fick ersätta russinen.
INGREDIENSER:
7 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1 ½ dl rågmjöl
1 ½ dl kokosflingor
1 msk kanel
1 tsk salt
1 ½ tsk bikarbonat
½ dl finskuren torkad frukt, t ex aprikoser
rivet skal av en apelsin
1 ½ dl röda vinbär
1 dl finhackad sötmandel
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 liter filmjölk
2 dl mörk sirap
ev. rågflingor
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader.
2. Smörj och bröa två avlånga brödformar.
3. Blanda ihop alla torra ingredienser i en stor degbunke.
4. Rör ihop filmjölk och sirap.
5. Rör sedan ihop allt till en kletig smet.
6. Fördela smeten i 2 formar och strö eventuellt över lite rågflingor.
7. Grädda bröden i ca 30 minuter i 200 graders ugnsvärme.
8. Sänk temperaturen till 175 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Pröva med sticka att brödet är torrt.
9. Låt bröden kallna i formarna i ca 5 timmar.
Jag tar nu ledigt en tid och sätter mig i morgon på ett södergående tåg. Återkommer om en eller två veckor.
Jag gillar brödbak!! Precis min stil och ta det som finns. Brukar bli bra. Bröden ser supergoda och fina ut!
SvaraRaderaVisst är filmjölkslimpa tacksamt och gott! Blir rätt ofta vi bakar sådana hemma hos oss!
SvaraRaderaAnna Maria: Jag kan inte direkt påstå att jag gillar att baka mjukt matbröd och hembakat hårdbröd blir dessvärre alldeles för hårt för att jag ska tycka att det är värt besväret. Men filmjölkslimpa, som ju nästan kan varieras i det oändliga, tillhör absolut favoriterna.
SvaraRaderaLina: Ibland säljer butiken ut filmjölk och yoghurt med kort datum till halva priset. Då brukar jag lägga upp ett lager och frysa in i stora yoghurtburkar. Konsistensen på tinad filmjölk är bedrövlig, men bröddegen bryr sig inte.
Jag gllar att baka och detta verkar vara ett recept precis i mitt tycke och smak. Spännande med bären!
SvaraRaderaMamma Mat: Mina röda vinbär har jag haft lite svårt att hitta användningsområden för. Saft och gelé förstås. De har ändå blivit över. Men de passar ju alldeles förträffligt att hälla i mjuka kakor.
SvaraRadera