måndag, oktober 23, 2006

Schwarzwaldtårta (utan maräng)

15 bitar

5 ägg
2 dl socker
1 msk vanillinsocker
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1 dl kakao
1/2 dl varmt vatten


MÖRDEG:
2 dl vetemjöl
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2-3 msk kallt vatten


FYLLNING:
350-400 g sötkörsbär
3/4 dl vatten
2-3 msk socker
2 tsk potatismjöl+lite vatten
6 dl vispgrädde


GARNERING:
kakaopulver

GÖR SÅ HÄR:
1.   Sätt ugnen på 175 grader
2.   Ställ en rund kakform (25 cm i diameter) på bakplåtspapper och rita 2 rundlar
3.   Klipp bara ut den ena av rundlarna, smörj och mjöla kakformen samt även rundeln
4.   Lägg rundeln i kakformen och spara den andra till mördegen
5.   Vispa ägg och socker pösigt
6.   Tillsätt mjöl, blandat med vanillinsocker, kakao och bakpulver
7.   Rör ner vattnet
8.   Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter
9.   Stjälp upp kakan, låt den svalna och dela den i tre bottnar
10. Arbeta snabbt ihop mördegen och ställ den kallt 1 timme
11. Kavla ut mördegen på den andra rundeln - 1 cm utanför markeringen
12. Jämna till kanten och nagga mördegen med en gaffel
13. Grädda mitt i ugnen ca 8 minuter
14. Kärna ur körsbären, koka upp dem i vattnet och sockret några minuter
15. Red av körsbären med potatismjöl utrört i ytterst lite vatten
16. Sockra på ytan så skinnar inte fyllningen sig medan den svalnar
17. Vispa grädden ganska hårt
18. Bred ett tunt lager smör på mördegsbottnen och lägg på en chokladbotten
19. Fördela körsbärsfyllningen ovanpå och bred över ett lager grädde
20. Lägg på den andra botten och täck med grädde
21. Lägg på sista botten, bred grädde över hela tårtan och spritsa resten av grädden
22. Sikta över kakao jämnt och försiktigt

Den svenska konditorivarianten av Schwarzwaldtårta med söt maräng och chokladflarn har ingenting gemensamt med den äkta tårtan från Schwarzwald som inte alls är söt utan mild i smaken. Till fyllningen kan man använda importerade körsbär på burk. Häll bara av lite av spadet och kallred.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...