7-10 cm finhackad purjolök
ca. 200 g räkor (1 dl skalade och hackade)
1 msk röd fiskrom
1½ dl gräddfil
1½ dl majonnäs
1 krm salt
½ krm vitpeppar
5 gelatinblad
ÖRTSÅS:
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk majonnäs
1 knippe vardera av persilja, dill och gräslök
2 msk slottssenap
salt, vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
2. Krama ur och smält på svag värme i lite vatten
3. Blanda fisken och de övriga ingredienserna till en smet
4. Rör ned det smälta gelatinet.
5. Smaka av med salt och peppar
6. Häll upp smeten i en avlång, oljad form
7. Låt stå kallt, helst över natten
ÖRTSÅS:
1. Hacka det kryddgröna
2. Blanda ihop det med ingredienserna till såsen
3. Smaka av med salt och peppar
4. Låt såsen stå och mogna i kylskåpet före serveringen
Moussen gör man med fördel av överblivna bitar av inkokt lax. Såsen passar inte bara till laxmousse utan också till inkokt lax, varmrökt lax och liknande fisk.
Laxmousse |
Jag hade inte en aning om att Epikuros talade engelska!
SvaraRaderaNej, knappast men det grekiska alfabetet är för "knöligt" för de flesta av oss.
SvaraRaderaΗ θεμελιώδης αρχή της ζωής είναι η ικανοποίηση των αναγκών και θέλει του στομαχιού. Όλα τα σημαντικά και τετριμμένα θέματα εξαρτώνται από αυτήν την αρχή και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από την.