6 - 8 syrliga äpplen
Sockerlag av:
2 ½ dl vatten + 1 dl socker + skalbit
Smet hoprörd av:
1 dl socker
75 g smör eller margarin
1 äggula
1 dl tunn grädde
1 msk potatismjöl
1 hg mald oskållad mandel
rivet skal av 1 citron
(ev. citronsaft)
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 200 grader
2. Skala äpplena, skär dem i halvor eller klyftor
3. Koka dem försiktigt bara någon minut i svag sockerlag
4. Låt dem rinna av väl
5. Lägg äppelbitarna i en tom eldfast form - utan spad alltså
6. Rör socker och smör tills det blir smidigt
7. Rör ut potatismjölet i grädden, tillsätt rivet citronskal, rå äggula, sist mandeln och blanda med smörkrämen till en smet (kan smaksättas med lite citronsaft om man vill)
8. Bred smeten väl över äppelbitarna
9. Grädda i 15 - 17 minuter
Ett exempel på ett recept på en efterrätt ur Pernillas kokbok. (Pernilla Tunberger 1962)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.