lördag, december 09, 2006

Islandsknäck

ca 80 stycken

2 dl vispgrädde
2 dl socker
2 dl ljus sirap
3/4 dl sötmandel
3/4 dl krossade skorpor (eller ströbröd)
1/2 msk smör


GÖR SÅ HÄR:
1. Blanda grädde, socker och sirap i en tjockbottnad gryta - helst järn
2. Koka upp men rör inte om i grytan under de första 15 minuterna
3. Rör sedan då och då
4. Skålla och skala mandeln, torka den och hacka, inte för fint
5. Placera ut knäckformarna på en lätt oljad bakplåt
6. Knäcksmeten är klar när den klarar *kulprovet
7. Rör ner mandelhacket och skorpsmulorna (alt. ströbrödet)
8. Värm upp smeten och rör i smöret
9. Fyll knäckformarna (värm massan igen om den blir för stel)

Recepten på vårt klassiska svenska julgodis "knäck" skiljer sig inte mycket från varandra. Lite bakpulver tillsätts ibland för att knäcken ska bli lösare och porösare. I det här gamla familjereceptet ingår rätt mycket skorpsmulor. Förr gjorde man eget ströbröd genom att helt enkelt krossa eller stöta sönder skorpor. Kanske var det för att dryga ut den dyra mandeln som skorpsmulor hamnade bland ingredienserna.

Varför knäcken kallas "islandsknäck" vet jag inte. Knäcken måste i alla fall förvaras kallt i en burk med smörpapper mellan lagren, annars klibbar de ihop.

*Kulprovet: Häll några droppar av knäcksmeten i en kopp med iskallt vatten. Rulla ihop smeten till en kula. När knäcken är färdigkokt ska kulan vara fast, nästan hård. Det tar cirka 30 minuter.
(Om hushållstermometer används bör den visa 120 grader).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...