Ett paket paltbröd låg på köksbänken när jag kom hem. Jag förstår nog vinken. Brödet var inte inköpt av mig. Någon önskar paltbröd till middag. Jag vet vem. Det var oerhört länge sedan paltbröd med stekt fläsk och vitsås fanns på menyn. Vilket har sina orsaker. Dels beror det på att det inte alltid finns att köpa, dels beror det på att måltiden i sig känns alltför bastant numera.
Paltbrödsrecept förekommer knappast i moderna kokböcker. Det är ingenting som dagens barn och ungdomar äter. De totalvägrar vanligtvis. Eftersom jag är född och uppväxt på en bondgård där det slaktades grisar, vet jag hur paltbröd ska tillagas.
INGREDIENSER:
1 förpackning paltbröd
vatten
salt (ca 1-2 tsk per liter vatten)
kryddnejlikor (ca 5 st per liter vatten)
matolja
ljus sirap
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lätt saltat vatten tillsammans med kryddnejlikorna.
2. Häll lite matolja i kokvattnet så klistras inte brödbitarna ihop.
3. Bryt brödet i mindre bitar, lägg i och koka i 8-10 minuter.
4. Häll över det kokta brödet i ett durkslag
5. Låt vattnet rinna av ordentligt.
6. Se till så att inga kryddnejlikor finns kvar i brödet.
7. Ringla över och smaksätt med några matskedar ljus sirap.
8. Servera på traditionellt vis med knaperstekt rimmat fläsk och en vanlig vitsås.
Men int vill jag ha rim fläsk........det ska vara färskt fläsk...sirap...njaee
SvaraRaderaHej Anonym: Jag började använda sirap på paltbrödet därför att mina barn skulle äta det.:)
SvaraRaderaSka man inte torka paltbrodet?
SvaraRaderaalex
Hej Alex, Paltbrödet är redan torkat när man köper det färdigbakat. Det torkas efter gräddningen.
SvaraRaderaVarför i helsike finns det ingen på hela internet som vet att såsen till paltbröd med fläsk ska göras i stekpannan där man stekt fläsket, det är ju det som är grejen för att få såsen perfekt !! Benny
SvaraRadera