Av någon anledning har den 25 mars kommit att förknippas med våfflor. En svensk företeelse som enbart har en språklig bakgrund.
Det vanligaste sättet är att bjuda våfflor med sylt och grädde och det finns många recept på våffelsmet. Att baka kakor i våffeljärnet är inte så vanligt. Receptet på våffelkakor har troligtvis inte ett svenskt ursprung.
INGREDIENSER:
ca 50 st
150 g margarin
1 ½ dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
½ tsk bakpulver
5-6 dl vetemjöl
GÖR SÅ HÄR:
1. Rör rumsvarmt margarin med strösocker
2. Tillsätt äggen
3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker
4. Tillsätt mjölblandningen, lite i sänder, tills det blir en smidig deg
5. Rulla degen till ca 50 små bollar
6. Lägg bollarna, 4 eller 5 åt gången, i ett upphettat, smort våffeljärn
7. Tryck ihop och grädda i knappt en minut
HÄr på trandagen har vi ätit vanliga våfflor med hallonsylt och grädde.
SvaraRaderaVåfflor serverar jag numera (på klassiskt vis med grädde och sylt)bara till barnbarnen. Så det kan bli närsomhelst under året.
SvaraRaderaVi äter nog bara våfflor någon enstaka gång varje år. Men då är det himla gott.
SvaraRadera