måndag, maj 10, 2010

Marinerad utskuren biff med vitlökssmör och potatiskaka

Jag vet inte hur det är med er men jag längtar efter sommar, sol och värme. Jag längtar efter att plantera frön och se dem gro. Jag längtar efter färgglada blommor och vänlig grönska. Jag längtar efter varma mornar, ljumma kvällar och nätter. Jag väntar tålmodigt. Var årstid ska ju ha sin tid. Höst, vinter, vår och sedan sommar. Men var håller våren hus?

Min almanacka säger att det är maj månad men ute är det aprilväder. Senaste veckan har det snöat, haglat och regnat omvartannat. Däremellan har solen tittat fram och gjort tappra försök att värma våra frusna vinterkroppar. På nätterna är det minusgrader och dagtid några få plusgrader.

Årets grillpremiär får alltså vänta ett tag till. Vi får trösta oss med en god middag inomhus istället.

Marinerad utskuren biff med vitlökssmör och potatiskaka

Biff med vitlökssmör och potatiskaka












Receptet räcker till 2-4 personer beroende på hur stor matlusten är.

Vitlökssmöret ska göras flera timmar i förväg.

VITLÖKSSMÖR:
· 100 g smör
· 1 krm salt
· ½ krm peppar
· 2 klyftor pressad vitlök

1. Blanda noga rumstempererat smör med salt, peppar och vitlök.
2. Fukta ett smörpapper på ena sidan
3. Lägg ut smörblandningen i en sträng på papperet.
4. Vik papperet över smöret och forma till en rulle.
5. Vrid ihop ändarna och lägg rullen i kylskåpet några timmar.
6. Skär strax innan serveringen smöret i skivor och lägg det i sista stund på biffarna så att det inte hinner smälta helt.

Gräddningstiden för potatiskakan kan variera beroende på potatissort.

POTATISKAKA I UGN:
· 3/4 kg skalad och mycket tunt skivad potatis
· 50 g smör
· 1 tsk salt
· ½ tsk peppar

Ugnsvärme: 200°
1. Lägg den skivade potatisen på hushållspaper och torka av omsorgsfullt.
2. Smörj en liten gjutjärnstekpanna med en del av smöret och smält resten.
3. Lägg potatisskivor som tegelpannor på varandra.
4. Salta och peppra och häll på lite smält smör.
5. Varva potatisskivor, smör, salt och peppar tills pannan är fylld och avsluta med smält smör.
6. Lägg på ett bakpapper och en tung ugnssäker form ovanpå papperet.
7. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, ta bort papper och ugnsform och fortsätt grädda tills potatiskakan är brun och krispig runt kanterna
8. Ta ut potatiskakan ur ugnen och låt den vila i 5-10 minuter.
9. Lossa kanterna på potatiskakan med en stekspade, stjälp upp den på ett varmt fat och ta bort överflödigt fett.

Potatiskakan (eller Pommes Anna/Annapotatis som den också kallas) kan gräddas i stekpanna ovanpå spisen. Då täcker man den med ett lock, steker på inte alltför stark värme 25-35 minuter. Man måste lossa den då och då från botten med en stekspade. Potatiskakan fastnar ibland i botten men det gör inte i och för sig inte så mycket. Skrapa loss med stekspaden så gott det går och fös potatisskivorna på plats igen på serveringsfatet.

BIFF
· 4 skivor välputsad utskuren biff

MARINAD:
· 4 hackade vitlöksklyftor
· ½ tsk salt
· 1 tsk svartpeppar
· 1 tsk chilipulver
· 2 msk Oyster Sauce
· 2 msk olivolja
· 1 msk pressad citronsaft

1. Bulta ut biffarna med handflatan och för ihop dem igen.
2. Marinera i minst 15 minuter i rumstemperatur.
3. Torka av marinaden med ett hushållspapper.
4. Bryn biffarna i matolja i en gjutjärnspanna 1-2 minuter över stark värme.
5. Ta upp biffarna, torka ur stekpannan med hushållspapper.
6. Bryn smör i pannan och stek biffarna 2-3 minuter på varje sida genom att vända köttbitarna ofta istället för att först steka färdigt på ena sidan och sedan den andra.

3 kommentarer:

  1. En klassiker som är förödande god! Pommes Anna är en rätt som passar till allt även om jag kan äta den utan annat än grönt till!

    SvaraRadera
  2. Lena: De gamla klassiska rätterna tröttnar man aldrig på. Det ska visst finnas en speciell panna för Pommes Anna som består av en övre och nedre del som passar ihop så att potatiskakan enkelt kan vändas under tillagningen. Men det behövs ju inte om man bakar i ugnen.

    SvaraRadera
  3. Vilken god, gammal klassiker du bjuder på. Marinaden såg fin ut, aldrig testat Oyster sauce i, men kan tänka mig att det blir bra :)

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...