7-10 cm finhackad purjolök
ca. 200 g räkor (1 dl skalade och hackade)
1 msk röd fiskrom
1½ dl gräddfil
1½ dl majonnäs
1 krm salt
½ krm vitpeppar
5 gelatinblad
ÖRTSÅS:
2 dl créme fraiche
1 dl vispgrädde
3 msk majonnäs
1 knippe vardera av persilja, dill och gräslök
2 msk slottssenap
salt, vitpeppar
GÖR SÅ HÄR:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten
2. Krama ur och smält på svag värme i lite vatten
3. Blanda fisken och de övriga ingredienserna till en smet
4. Rör ned det smälta gelatinet.
5. Smaka av med salt och peppar
6. Häll upp smeten i en avlång, oljad form
7. Låt stå kallt, helst över natten
ÖRTSÅS:
1. Hacka det kryddgröna
2. Blanda ihop det med ingredienserna till såsen
3. Smaka av med salt och peppar
4. Låt såsen stå och mogna i kylskåpet före serveringen
Moussen gör man med fördel av överblivna bitar av inkokt lax. Såsen passar inte bara till laxmousse utan också till inkokt lax, varmrökt lax och liknande fisk.
![]() |
Laxmousse |
Jag hade inte en aning om att Epikuros talade engelska!
SvaraRaderaNej, knappast men det grekiska alfabetet är för "knöligt" för de flesta av oss.
SvaraRaderaΗ θεμελιώδης αρχή της ζωής είναι η ικανοποίηση των αναγκών και θέλει του στομαχιού. Όλα τα σημαντικά και τετριμμένα θέματα εξαρτώνται από αυτήν την αρχή και δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν από την.