måndag, september 07, 2009

Höstens köttgryta på rester av en älgstek

När man lagar mat för bara två personer blir det nästan alltid rester kvar i någon form. Inte dumt alls men det kan vara en utmaning att försöka göra någonting nytt, gott och fräscht av resterna. Det här är ett mål mat som landar på middagsbordet när jag får rester av älgstek.

Det behöver inte nödvändigtvis vara älgkött. Vilket mört kött som helst går att använda. Köp en nötstek som räcker till två middagsmål. Servera med potatis, grönsaker och sås när steken är nylagad. Laga till en enkel gryta på den biten som blir kvar. Då blir gårdagens "långkok" snabbmat nästa dag.

Köttgryta på rester













INGREDIENSER:
2 personer
ca 300 gram färdigstekt mört älgkött
5 schalottenlökar
2 - 2½ dl rensade och förkokta gula kantareller
3 dl grädde
1 msk Worcestershire Sauce®
1 msk Touch of Taste oxfond (eller 1 köttbuljongtärning)
1 msk senap
1 msk tomatpuré
smör till stekning
salt och peppar (eventuellt)
persilja till garnering


GÖR SÅ HÄR:
1. Skär köttet i mindre (tärningsstora) bitar.
2. Skala och skär schalottenlökarna i halvor och dela sedan varje halva.
3. Fräs kantarellerna i en stekpanna tills eventuell vätska kokat bort.
4. Lägg i smör och låt kantarellerna suga åt sig smöret.
5. Blanda i löken och fräs snabbt tillsammans med kantarellerna.
6. Koka upp grädden i en mindre kastrull,
7. Tillsätt Worcestershire Sauce®, oxfond, senap och tomatpuré.
8. Sjud blandningen på svag värme i ca 10 minuter och smaka av.
9. Häll den smakrika såsen över köttet, kantarellerna och löken, rör om, hetta upp och strö över finklippt persilja.

Köttgryta med kokt färskpotatis, vinbärsgelé & syltade småkantareller













Om någon undrar över de pyttesmå svamparna på bilden så är det sötsur syltad svamp gjord på de allra minsta gula kantarellerna.

Syltade Kantareller

10 kommentarer:

  1. Visst är det härligt att grytsäsongen börjat, jag blir jättesugen på att göra gryta!

    SvaraRadera
  2. Grytor, så smarrigt..och med älgstek och allt. Jösses, kanongott!

    Jag vill passa på att önska dig en fin vecka!

    SvaraRadera
  3. @Chezsofia: Ja, grytor är husmanskost när den är som bäst. Behövs egentligen inget recept. Man tar det man gillar och har hemma.

    SvaraRadera
  4. @Helena Ljunggren: Fjolårets älgkött - nu är det dags att fylla frysen med kött från årets jakt.

    SvaraRadera
  5. Champinjoner köper jag...jag är kass på svamp och jag har ingen aning om man kan finna sådant i skogen :) Jag får bara gula kantareller och tratt av min far när han ger sig ut...och det har blivit otroligt mycket i år. Jag är nästan trött på det :)

    SvaraRadera
  6. @Helena: Jag är ingen stor svampexpert heller. Har bara lärt mig några säkra "kort" som inte kan förväxlas. Men det är roligt att ge sig ut i skog och mark, ta på sig svampögonen och hitta det man söker. Kantareller är väl lite övervärderade, tycker jag. Det finns ännu godare svampar. Karl-Johan till exempel.

    SvaraRadera
  7. Hej. Älg och svamp är riktiga favoriter här med. Härligt att kunna ta vara på det vi har runt om oss i skogen.

    Skulle varit ute och plockat lingon just nu, men regnet gjorde att jag hamnade framför datorn istället ;)

    Glada Hälsningar./ Birgitta

    SvaraRadera
  8. Hej Birgitta: Det är utan tvekan det mest positiva man kan säga om hösten. Annars är det med blandade känslor jag ser fram emot den årstiden och vintern. Det regnar här också så det får lov att bli "kojdag" den här lördagen.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...