cirka 3,5 l färdig sås
2 kg blandfärs
matfett
1 msk salt
1½ tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk timjan eller 2 tsk oregano
1 lagerblad
100-150 g rotselleri
2 morötter
3 vitlöksklyftor
3 gula lökar
2 köttbuljongtärningar
2-3 msk vetemjöl
cirka 3 dl vatten
1 tub tomatpuré
4 burkar krossade tomater á 400 g
1 tsk strösocker
1 knippa hackad persilja eller ett paket djupfryst
1 kastrull eller gryta som rymmer minst 4-5 liter
GÖR SÅ HÄR:
1. Bryn färsen lite i sänder med matfett i en stekpanna
2. Lägg över i grytan och tillsätt salt, peppar, lagerblad och örtkrydda
3. Skala och finhacka lök, rotselleri och morötter och bryn i stekpannan
4. Blanda ned det med färsen
5. Hacka vitlöken och lägg i grytan
6. Smula ner buljongtärningarna
7. Pudra över vetemjölet. rör om och späd med vattnet
8. Rör sist ner tomatpuré, krossade tomater, socker och hackad persilja
9. Låt såsen koka sakta under lock i cirka en timma.
10.Rör runt ibland, späd med mer vatten om såsen känns tjock
11.Smaka av kryddningen
Frys in i lagom stora portioner så spar du tid till senare. Förutom till pasta kan såsen sedan användas till paj, chili con carne, grytor och soppor.
Ett annat recept finns här: Köttfärssås med champinjoner
Alltid lika kul att upptäcka hur många varianter det finns på köttfärssås. Denna ser väldigt spännande och god ut!
SvaraRaderaHelena: Det tar ju lite längre tid att förbereda en så här stor omgång med köttfärssås men det är så enormt skönt när köttfärssåsen är klar. Många måltider blir det.
SvaraRadera