tisdag, januari 29, 2008
Provencalsk Potatissoppa
Soppa ger skön mättnad. Enda orsaken till att den här soppan fått förnamnet "provencalsk" är att den innehåller vitlök - förhållandevis mycket vitlök. Bli inte förskräckt över mängden. Ugnsbakad vitlök smakar inte som rå vitlök. Den får en helt annan smak och konsistens i ugnen - mild och mjuk.
På grund av stor vattenmängd ger en soppmåltid ganska lite energi. Det är förstås en fördel när man inte vill öka i vikt.
INGREDIENSER:
3-4 portioner
1 hel vitlök
olivolja
4 potatisar (400-500 g)
1 gul lök
1 liter hönsbuljong
1 dl mjölk
2-3 msk kycklingfond
1 krm svartpeppar
1 msk hackad persilja
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Skär av toppen på vitlöken så pass mycket att klyftorna blir synliga.
3. Placera vitlöken oskalad på ett stycke ugnsfolie och droppa över olivolja.
4. Svep in vitlöken i folien och lägg paketet på en plåt.
5. Baka i mitten av ugnen tills vitlöken är mjuk, ca 50 minuter.
6. Skala under tiden potatis och lök och skär i mindre bitar.
7. Koka upp hönsbuljongen, lägg i potatis och lök, sjud tills potatisen är mjuk och ställ åt sidan så länge.
8. Häll potatis- och lökkoket i mixer när vitlöken är klar, kläm ut innehållet i vitlöken och mixa blandningen slät.
9. Låt soppan få ett uppkok, späd med mjölk, hetta upp, smaka av med kycklingfond och svartpeppar. Strö över persiljan,
Alla gillar inte släta soppor. Mitt tips är då att servera kokta små broccolibuketter som tillbehör. De ger tuggmotstånd.
Labels:
potatis,
provencalsk,
soppa,
vitlök
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det här lät supergott! Jag fullkomligt älskar soppor.
SvaraRaderaEmma: Det gör min man också. En soppdag per vecka är inte fel.
SvaraRaderamuuuuuuums!! / spicynamnam.com
SvaraRaderaJavisst, Kryddburken: Jag trodde "spicynamnam.com" var en annan sida.
SvaraRaderaDu kan faktiskt lämna en direktlänk till din Wordpress-blog när du kommenterar på en Blogger-blog - om du vill alltså.
Rulla ner rullgardinslisten så hittar du Wordpress, fyll i din bloggs namn.
Markera "Kallas" och fyll i din bloggs URL.
Låter som om soppan kommer att smaka jättegott!
SvaraRaderaÄr en av dem du nämner - vi som inte gillar släta soppor. De kan var goda men blir för "drickiga". Lite tuggbitar i och soppan blir tilltalande även ur konsistenssynpunkt.
Lilla B: Jag har också tillhört den kategorien - efter en operation i buken för många år sedan, då jag tvingades äta smaklösa vällingliknande soppor - grå, bruna och gröna - till lunch, frukost och middag - dag ut och dag in.
SvaraRadera