tisdag, juli 08, 2008

Knapergoda & Snabbakade Havrekakor

HavrekakorDet här receptet innehåller relativt få ingredienser och kräver mycket liten arbetsinsats. Resultatet blir ändå goda och knapriga havrekakor.

Antalet kan variera från 15 till 30. Rullas bollar stora som en fem-krona i diametern blir antalet färre.

En del av de här kakorna kommer jag så småningom att förvandla till kaksmulor som ska användas till en äppelkaka. Det receptet vill jag återkomma till vid ett annat tillfälle.

INGREDIENSER:
2 hg smält smör
3 dl havregryn
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bikarbonat

GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Slå det smälta smöret varmt över havregrynen.
3. Tillsätt socker och vetemjöl blandat med bikarbonat.
4. Arbeta ihop till en deg och forma runda bollar av den något smuliga degen.
5. Lägg dem ganska glest på plåt och grädda i mitten av ugnen.
6. Efter 6-7 minuter trycker man till bollarna med en gaffel, så att de blir platta och fortsätter gräddningen i ytterligare 6-7 minuter eller tills kakorna blivit svagt ljusbruna.

Här är en ny hemsida för alla havregrynsälskare 4Havregryn.se
Dit kan du skicka ett havregrynsrecept. Om du får receptet publicerat belönas du med en trisslott.

15 kommentarer:

  1. Toppeninlägg! Jag hittade ett övergivet havregrynspaket i skafferiet idag och funderade just på hur jag skulle använda det på ett gott sätt. Gröt är enligt mitt förmenande inte så gott.

    SvaraRadera
  2. Lilla B: Övergivet? Det låter oroväckande. Havregryn är ett "fett" sädesslag och härsknar om det förvaras lång tid. Kolla bäst-före-datum, snälla du.

    SvaraRadera
  3. Ojoj - det ska jag göra på direkten!

    SvaraRadera
  4. Bra att jag tittade efter. Det blir inga kakor bakade. Kanske kan jag använda havregrynen till peeling istället.

    SvaraRadera
  5. Lilla B: Jag gjorde en ansiktsmask en gång på gammalt vetekli:)
    1 äggula, 2 teskedar vetekli, 2 teskedar honung och 2 teskedar äppelcidervinäger.

    SvaraRadera
  6. Man får inte låta något förfaras. Blir man dessutom vacker som en dag på köpet är ju allt extra prima!

    SvaraRadera
  7. Lilla B: Det blir hursomhelst otroligt mycket billigare med hemmagjort.

    SvaraRadera
  8. Hi, hi här får man många tips på vad man kan göra av havregryn! :)

    Hur som helst ska jag absolut pröva ditt kaktips, Karin. Det ser lätt ut. Jag som aldrig bakar kakor annars..

    Önskar dig en fortsatt fin sommar Karin! Vi ska snart ge oss ut på en kortare fjällvandring i jämtländska fjällen. Hoppas bara vädret står oss bi.

    SvaraRadera
  9. Hej Smulan,
    Havrekakorna har strykande åtgång kan jag lova. Kakor och mjölk du vet....

    Vart åker du? Här har vädret faktiskt varit skapligt ett par dagar. I augusti åker vi längre norrut och kanske hittar vi hjortron då.

    SvaraRadera
  10. Hej igen!
    Vi ska gå triangeln Storulvån- Blåhammaren-Sylarna igen. Vi gick där för 11 år sedan, och jag tror det är lämplig tur i år igen. Orken du vet..

    Jag såg idag att bäruppköparna redan har annonserat om hjortron, så nu måste jag ut och kolla "mina" hjortronställen! Vart i norr åker ni?

    Ikväll blir det havrekaksbakning! Hi,hi..

    SvaraRadera
  11. OK, Smulan. Jämttriangeln alltså. Vi har våra ställen i Frostviken. Ett barnbarn såg hjortronkart runt midsommartid under en fisketur. Inga sönderfrysta och nedregnade hjortronblommor här i trakten alltså.

    SvaraRadera
  12. Karin!
    Jag och Kenneth, som följde med idag, har plockat flera liter hjortron. Åh, det är så himla roligt att plocka dem! Jag ger mig ut i morgon igen om det inte regnar...

    Vi hoppas komma iväg till jämtlandsfjällen v.31 och hoppas på fint väder!

    Jag bakade havrekakorna häromkvällen och de är redan uppätna! Jättegoda blev dom!

    Ha det så gott!
    Anita i Omsjö

    SvaraRadera
  13. Grattis, Anita. Om ett par veckor är det nog dags att ge sig ut på myrarna här också. Hjortronen har börjat rodna. Om det blir varmare nätter bör det bli mycket bär eftersom det har varit mycket blommor.

    Nu tycker jag inte att det är så väldigt njutbart att plocka hjortron och det beror helt och hållet på mängden myggor.

    Roligt att du tyckte kakorna blev goda. Jag har bakat dom två gånger den här veckan och nu är det dags igen. Slut i kakburken. Jag har barn och barnbarn boende här så det har sin förklaring:)

    SvaraRadera
  14. Vilka roliga kommentarer med huskurer och allt. Håller med, om man kan använda saker och inte slänga är det allra bäst.

    SvaraRadera
  15. Kinna: Det är inte alls dumt när saker och ting kan få en andra chans.

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...