söndag, augusti 13, 2006

Borsjtj

Den ryska rödbetssoppan Borsjtj












Rödbetssoppa för 8-10 personer

2½ liter köttbuljong från tärning
500 g benfri märgpipa eller mager oxbringa
1 gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn
1 lagerblad
1/4 vitkålshuvud
1/4 rotselleri
3 vitlöksklyftor
1 knippa persilja
2-3 msk smör
4-6 råa rödbetor
4-5 potatisar
1 tsk salt
1½ krm vitpeppar
pressad citron

GÖR SÅ HÄR:

1. Koka upp köttet i buljongen och skumma väl
2. Skala löken, skär den i stora bitar
3. Lägg löken i grytan tillsammans med morot, peppar och lagerblad
4. Låt det hela koka i 1½ - 2 timmar tills köttet är mört
5. Skär under tiden vitkål, potatis och rotselleri i fina strimlor
6. Skala rödbetorna och riv dem på grövsta sidan av rivjärnet
7. Hacka persiljan
8. Fräs de strimlade rotsakerna i smör utan att de tar färg
9. Pressa i vitlöken och krydda med nymalen peppar
10.Späd med silad buljong från köttkoket och koka cirka 10 minuter
11.Ta bort allt synligt fett på köttet, skär det i små tärningar och lägg i soppan
12.Koka ytterligare 5-10 minuter
13.Smaka av soppan med salt och pressad citron
14.Blanda slutligen i hackad persilja

Serveras soppan med en klick creme fraiche, kraftigt vitt bröd, ost och vin blir det en mättande måltid. En soppa som kan bli festmat för många till en låg kostnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...