1½ dl mjölk
3 ägg
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4½ dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
cirka 2-3 dl hallon eller röda vinbär
GÖR SÅ HÄR:
1. Värm ugnen till 175 grader
2. Smörj och bröa en ugnspanna
3. Smält smöret och häll i mjölken
4. Vispa ägg och socker vitt och pösigt
5. Blanda bakpulvret och vaniljsockret med mjölet
6. Rör ner mjölkblandningen i smeten
7. Rör sedan ner mjölblandningen
8. I med bär precis innan formen sätts i ugnen, nedre delen med gallret på botten
Gräddningstid ca 40-45 min
Djupfrysta, lösfrysta bär kan användas. Om man vill piffa upp sockerkakan kan man röra ihop och bre på en glasyr gjord av philadelphiaost, florsocker, vaniljsocker, smält, avsvalnat smör eller margarin och ett par droppar röd karamellfärg för färgens skull. Utan glasyr går det utmärkt att frysa in kakan.
Sockerkaka med röda vinbär |
Den här kakan blir toppen med blåbär och hallon! Riktigt god och roligt att bjuda på!
SvaraRaderaFredrik
Hej Fredrik: Hallon och blåbär minsann ... Vad ska vi kalla den kakan? Drottningkaka kanske?
SvaraRaderavarför finns det ingen tid på hur länge den ska vara inne i ugnen?
SvaraRaderaBigitta
Hej Anonym: Kakan är klar när den börjar släppa från kanten ... man ser när ytterkanterna drar sig inåt från bakformen ... det kan variera men 35-40 minuter kan vara ett riktmärke.
SvaraRaderahej igen hur mycket av allt från glasyren ska de vara ?
SvaraRaderaHej, jag har inga exakta mått på glasyren. Det finns "miljoner" recept på Philadelphiaglasyr. Du kan t ex helt strunta i smöret/margarinet och göra glasyren enklare och magrare. Ta 300 gram rumstempererad Philadelphia cream cheese, 2-3 dl florsocker eller mer.. det beror helt på hur söt glasyr du vill ha ... 1 tsk vaniljsocker. Vispa allt fluffigt och rör ner 2-3 droppar röd karamellfärg om du vill ha färg.
SvaraRaderaBären sjunker alltid till botten för mej... hur undviker man det eg.?
SvaraRaderaAnonym: Använder du frysta bär? De har alltid en tendens att genast vilja söka sig mot botten. Speciellt om kaksmeten är tunn och inte tjock.
SvaraRaderaNär man tillsätter blåbär, vinbär, hallon, choklad, russin, hackade nötter och så vidare i en smet och tillsatserna sjunker så beror det på tyngdkraften... eller gravitationen som det heter på finare språk.
För att sätta stopp för det kan man om man vill prova med att mjöla tillsatserna. I det här fallet bären. Då bör dom absolut kunna hålla sig på plats.
En annan sak att tänka på är att när bären lagts i smeten ska kaksmeten in i ugnen omedelbart och utan dröjsmål. Ugnsvärmen "låser" så att säga bären på plats och de hinner aldrig sjunka till botten.
Tack Karin, hade tinat min frysta bär innan men får prova att mjöla nästa gång. (ledsen att jag svarar så sent)
SvaraRaderaAnonym: Bättre svara än aldrig:)
SvaraRaderaJättegod kaka - tack för receptet!
SvaraRadera