1½ kg lax
2-3 tsk salt
peppar
1 knippa dill
CITRONSÅS:
1 dl vispgrädde
2 dl creme fraiche
1 fiskbuljongtärning
rivet skal av 1 citron eller pressad citron
GÖR SÅ HÄR:
1. Skölj och torka färsk lax väl
2. Strö salt i buken och runt om
3. Fyll buken med dill
4. Slå in fisken i ugnsfolie och frys in tills den ska tillagas
5. Värm då upp ugnen till 80-85 grader och ugnsbaka fisken i 4-5 timmar
6. Befria laxen från folie, skinn och ben
7. Sjud ingredienserna till såsen någon minut och servera den varm
Alternativt kan man lägga en nyinköpt djupfryst lax i en ugnssäker form, strö på salt och ugnsbaka direkt i 80-85 graders ugnsvärme. Dillkvistar och mer salt kan läggas in i buken efter ett par timmar. När fisken är klar bör den ha en temperatur på 55-60 grader. Pröva med termometer.
Ställ fram salt och peppar på bordet ifall kryddorna haft svårt att tränga igenom laxen.
Den här fisken åt jag för flera år sedan och har tappat receptet. Det är jätte gott.
SvaraRaderaHej Anonym: Såsen är inte dum heller.
SvaraRadera