Att ha ett kräftkalas i augusti har med åren blivit en återkommande tradition i min familj. Fast ett riktigt kräftkalas kan nog bara den unna sig som själv kan fånga sina kräftor. Vi andra får välja de djupfrysta och importerade. De kan vara bättre och sämre. Jag föredrar att ge de kinesiska (turkiska eller amerikanska) en ny och fräsch lag och gör så här:
Paketet får övernatta oöppnat i normal rumstemperatur. Morgonen därpå har lagen tinat och det är dags att ge kräftorna en ny lag.
INGREDIENSER
till 1 kg kräftor:
2 ½ - 3 l vatten
1 dl grovt salt
2 sockerbitar
1 kvast krondill
1 knippa dill
GÖR SÅ HÄR:
1. Koka upp lagen
2. Ta bort dillkronorna, spar några till garnering
3. Låt lagen kallna
4. Varva kräftor och fräscha dillkvistar i en rostfri kastrull
5. Slå den kalla lagen över
6. Täck över och låt kräftorna stå och dra i kylskåpet i åtminstone 6-12 timmar
Efter denna procedur och tillsammans med en del tillbehör som rostat bröd, vitlöksmajonnäs, en god och stark ost, öl och snapps blir kalaset garanterat lyckat.
Jag serverade ICA:s Kryddiga Ostmuffins som tillbehör istället för den traditionella ostpajen. De blev lite torra men smaken var bra. I originalreceptet ingår 2 grillade paprikor. Där gjorde jag en förändring. Hur många blir det? Fler än 10 stycken. Det beror lite på storleken på muffinsformarna .
Kryddiga Ostmuffins
INGREDIENSER:
480 g vetemjöl
3 dl riven kryddost
1 msk bakpulver
1 tsk salt
½ röd paprika
½ grön paprika
100 g smör eller margarin
4 dl mjölk
GÖR SÅ HÄR:
1. Skär paprikan i små bitar
2. Blanda paprika och alla torra ingredienser i en bunke.
3. Blanda ner matfettet i små bitar.
4. Tillsätt mjölken och rör snabbt ihop till en deg.
5. Ställ muffinsformarna på en plåt och fördela degen i dem.
6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader, 20 - 25 minuter.
7. Låt dem kallna.
Efterrätt: En enkel kladdkaka med vispad grädde.
Kräftor i denna form äter jag inte men muffinsen verkar ju något värt att prova på
SvaraRaderaÄta kräftor innebär förstås "mycket väsen för lite ull". Den lilla kräftstjärten är ju det enda matnyttiga på djuret. Men jag gillar alla skaldjur. Jag köpte en (1) svensk kräfta en gång i tiden bara för att smaka och jämföra med de djupfrysta. Den var inte värd sitt pris.
SvaraRadera