tisdag, mars 04, 2008

Coleslaw

INGREDIENSER:
2-3 portioner
200 g vitkål
1 l vatten
½ dl majonnäs
½ dl crème fraiche
1½ tsk fransk senap
1½ msk pressad citronsaft
hackad persilja
salt, peppar
½-1 tsk wasabipasta eller riven pepparrot

GÖR SÅ HÄR:
1. Finstrimla vitkålen och lägg den i en rostfri skål.
2. Koka upp vattnet och slå det över kålstrimlorna.
3. Låt stå i cirka fem minuter.
4. Häll kålen i ett durkslag och pressa ur vattnet.
5. Blanda majonnäs, crème fraiche, fransk senap, citronsaft och persilja,
6. Smaka av såsen med salt, peppar och wasabi.
7. Blanda med vitkålen.

Det är inte utan att man förundras när man ser grönsaksdiskarna nuförtiden. Utbudet av olika sorters bladgrönsaker är enormt stort. Gem -, Frisée-, Mâchesallat och en hel mängd andra sorter som jag har glömt namnet på. Häromdagen såg jag färdigskuren isbergssallad. Nu väntar jag bara på färdigskuren vitkål. Det finns, det är jag rätt säker på - fast inte i min butik än.

En sallad gjord på rå vitkål är gott och har så mycket smak i sig själv att det egentligen inte är nödvändigt att tillsätta några starkare kryddor. Men visst får coleslaw ett lyft om man kryddar såsen med någonting - pepparrot eller stark wasabipasta. Rårivna rädisor är ett mildare alternativ.

Någon kanske undrar varifrån det engelskt klingande namnet 'coleslaw' kommer. Mathistorikerna är tämligen överens om att det ursprungligen kommer från holländskans 'kool sla'. 'Kool' är kål och 'sla' är sallad. Kort och gott 'kålsallad'. Holländska emigranter tog på 1600-talet alltså inte bara med sig sin jultomte ('Sinter Klaas') till USA utan också kålsallad ('kool sla').

Man känner till att redan på antiken åt romarna strimlad vitkål blandad med vinäger, ägg och kryddor. (På latin heter kålstock 'caulis'). Kunde romarna göra majonnäs??

Mer om coleslaw på Wikipedia

4 kommentarer:

 1. Mmm..coleslaw gillar jag=)

  SvaraRadera
 2. Har ingen aning om romarna kunde göra majonnäs, men det förvånar mig inte att de åt någon typ av kålsallad. Den håller sig ju så bra.

  SvaraRadera
 3. Maja: Jajamen, det gör jag också. Det har förekommit en hel del coleslaw-recept i reklamblad och dylikt på senaste tiden. Bra att bli påmind.

  SvaraRadera
 4. Emma: Så'na frågor kan nog ingen med säkerhet svara på. Man tror bara; t ex att majonnäs kommer från Mahon (Baleariska öarna).

  SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...