måndag, maj 03, 2010

Middag med kinesiska förtecken

Att äta på Kina-restaurang kan vara trevligt och gott men kan bli ganska dyrt om man bor på landet och måste åka många mil för att komma till närmaste kineskrog. Men man kan ju alltid laga maten själv när längtan blir stor.

Här hemma blir det inga fyra små rätter utan Pekingsoppa till förrätt, Sweet and Sour Chicken till huvudrätt och en enkel fruktsallad som avslutning.

Receptet på kycklingrätten är för 2 personer så den som vill laga till den för många gäster får ta fram miniräknare eller penna och börja multiplicera. Det ska vara mycket sås. Den har en lätt eftersmak av citronskal och är så god att blanda ihop med riset.

Sweet and Sour Chicken

Dukat för kinesisk middag
INGREDIENSER:
2 kycklingbröstfiléer (300-350 g)
matolja till stekning

SÅS:
½ dl varmt vatten
5 msk farinsocker
saften av 1 citron
rivet skal av 1 citron
4 tsk kinesisk soja
4 tsk tomatpuré
2 tsk vitvinsvinäger
2 pressade vitlöksklyftor
1 krm kryddpeppar
½-1 tsk chilipeppar flakes
1 bit riven färsk ingefära

REDNING: 1 tsk majsstärkelse utrörd i knappt ½ dl kallt vatten
GARNERING: Urkärnad tunt skivad grön chili

GÖR SÅ HÄR:
1. Skär kycklingbröstfiléerna i kuber.
2. Rör samman alla såsingredienserna i en skål och ställ åt sidan så länge.
3. Hetta upp oljan i en stor stekpanna (eller wok) och bryn kycklingkuberna.
4. Häll över såsen, koka upp och sänk värmen.
5. Lägg på ett lock, sjud i 10-12 minuter och rör om emellanåt.
5. Blanda majsstärkelsen med vatten och rör ner lite i sänder i stekpannan.
6. Koka upp och sjud ett par minuter under omrörning.
7. Strö över strimlad grön chili, (alt. snedskuren salladslök) och servera med kokt ris.

Egentligen ska såsen kryddas med en aromatisk kinesisk kryddblandning som heter "Chinese five spice powder". Den har en söt lakritsliknande smak och brukar bestå av lika delar kanel, kryddnejlika, fänkål, stjärnanis och szechuanpeppar. Kryddblandningen finns att köpa i asiatiska matbutiker och ska visst motsvara smakerna sött, surt, beskt, hett och sälta eller ha att göra med grundelementen jord, luft, eld, vatten och metall. Den är lätt att tillverka själv om man har alla ingredienser hemma.

I vissa länder i Fjärran Östern ser man ju på mat på ett helt annat sätt än vad vi gör. Jord, luft, eld och vatten är naturens klassiska grundelement (i kinesisk elementlära lägger man till metall som ett 5:e element). Under varje element kan olika livsmedel sorteras in. Det ska vara rätt avvägning mellan salt, surt, beskt, sött, syrligt, fett, hett och svalkande. När balansen rubbas och någon smak saknas påverkas människan negativt, menar man.

Om man vill, kan man krångla till det hela ytterligare och dela in maten i yin- och yang-livsmedel.

Yin är en "utåtsträvande" energi och Yang en "åtstramande" energi. Eller hur man nu ska beskriva de två energierna. De kompletterar varandra och därför ska födoämnena komma från båda kategorierna. Äter man för mycket yin-livsmedel försöker kroppen rätta till obalansen genom att göra oss sugna på yang-mat - och vice versa. Det här har betydelse i kinesisk näringslära när mat betraktas som medicin. Det ligger nog en hel del sanning i kinesisk visdom. Äter jag dåligt någon dag blir jag enormt sugen på sötsaker.

2 kommentarer:

  1. Om man tittar på receptet ser det verkar det vara en toppenrätt!

    SvaraRadera
  2. Mikaela: Det är sött, surt, beskt, hett och salt. Vad mer kan man begära?

    SvaraRadera

Jag uppskattar att du tar dig tid att besöka och lämna en kommentar på min blogg. Även om jag kanske inte alltid besvarar alla kommentarer, läser jag alla. Har du frågor om ett speciellt recept är du också välkommen att skicka e-post.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...