Vi har väl alla en eller flera favoritkakor som vi ofta och gärna återkommer till när det ska bjudas på gofika. Hos oss så är den här ananas- och kokoskakan en av favoritkakorna.
Mjuk och saftig och med ljuvligt frisk smak. Sockerkakan i botten är enkel och bakas helt utan smör och mjölk. Glasyren på toppen är pricken över i. Tropisk ananas och kokos är en oslagbar kombination.
Receptet fanns ursprungligen i boken "100 bullar, kakor, tårtor", som utgavs år 2000 i samarbete med tidningen Allt om Mat.
Ingredienser:
2 ägg
2 ½ dl strösocker
180 gram vetemjöl (3 dl)
2 tsk bakpulver
1 ½ dl kallt vatten
Glasyr:
ca 560 g krossad ananas
2 msk smör (30 gram)
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 ½ dl kokosflingor
Gör så här:
1. Vispa ägg och strösocker tills det pöser.
2. Blanda mjöl och bakpulver.
3. Sikta i och vänd ner de torra ingredienserna.
4. Rör i kallt vatten.
5. Häll smeten i en smord och bröad form (24 cm) med löstagbar kant.
6. Grädda på nedersta falsen vid 200° i 25 min.
7. Ta ut kakan ur ugnen.
Glasyren:
1. Låt ananaskrosset rinna av.
2. Sjud samman smör, socker, vaniljsocker, ägg och kokosflingor i en kastrull.
3. Fördela först den krossade ananasen över kakan.
4. Fördela sedan kokosblandingen jämnt över ananaskrosset.
5. Grädda i ytterligare 15 min eller tills kakan är gyllenbrun på toppen.
6. Låt den svalna i formen.
Observera att glasyren inte ska kokas utan bara sjudas ihop.
Tips! Ingenting hindrar att kakan bakas i en braspanna med höga kanter (liten långpanna) i stället för i en rund form, om det passar bättre. Stjälp upp kakan när den svalnat något och vänd tillbaka så att glasyren kommer uppåt. Skär sedan upp den i rutor.
Gott med ananas och kokos.
SvaraRadera@Milla: Kokos och ananas passar som handen i handsken och de som tänker på vikten kan trösta sig med att åtminstone ananasen är kalorifattig:)
SvaraRadera